Ukrajinska ambasada u Srbiji: Nemamo informacije da je Beograd slao oružje Ukrajini

Iz ambasade ističu da nemaju informacije o isporuci oružja iz Srbije i da se "pri tome rukovode izjavama srpskih zvaničnika"

Ambasada Ukrajine u Srbiji saopštila je da "ne raspolaže informacijama" da je Beograd namerio da pošalje oružje Ukrajini, ili je to već uradio, prenosi "Glas Amerike".

Iz ambasade ističu da nemaju informacije o isporuci oružja iz Srbije i da se "pri tome rukovode izjavama srpskih zvaničnika".

"Tako je ministar odbrane Republike Srbije Miloš Vučević kategorički i u više navrata demantovao informacije o isporuci oružja Ukrajini, ističući da Srbija ne isporučuje oružje ni Ukrajini, ni Rusiji ni bilo kojoj drugoj strani uključenoj u ukrajinsko-ruski rat", navodi se u odgovoru ukrajinske ambasade "Glasu Amerike", uz podsećanje da je slične izjave davao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Informaciju je prva objavila agencija Rojters, pozivajući se na američke obaveštajne poverljive dokumente koji su navodno procurili u javnost.

U jednom od njih, koji nosi oznaku "tajno", tvrdi se da je Srbija odbila da pruži podršku u obuci ukrajinskih trupa, ali je pristala da Ukrajini pošalje oružje ili je to već uradila, što je zvanični Beograd demantovao.