Srbija i Balkan

Traži se odgovor na Kurtijev teror: Vučić i članovi Vlade u Raški sa Srbima sa KiM

Na stolu će se naći i ekonomske mere, važne za opstanak našeg naroda u pokrajini
Traži se odgovor na Kurtijev teror: Vučić i članovi Vlade u Raški sa Srbima sa KiMwww.globallookpress.com © TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Novi sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije biće održan danas u Raški.

Sastanku će prisustvovati predsednica Vlade Ana Brnabić i svi članovi Vlade Srbije, kako bi se postigao zajednički dogovor o narednim koracima koji će biti preduzeti, bez obzira na pritiske spolja i iznutra. Na stolu će se naći i ekonomske mere, važne za opstanak našeg naroda u pokrajini.

Kako je saopšteno iz Predsedništva Srbije, sastanak će početi u 12 časova u Centru za kulturu "Gradac" u Raški.

Ovaj susret organizovan je posle najnovijih tenzija koje je Priština podigla serijom hapšenja i napada na naše sunarodnike.

Poslednji slučaj, pucanje pripadnika ROSU na taksistu, oca troje dece, Milana Jovanovića, kosovska policija je pokušala da zataška.

Vučić je juče u razgovoru sa američkim ambasadorom Kristoferom Hilom preneo da se Srbi u južnoj pokrajini nalaze u nezavidnoj bezbednosnoj situaciji. 

On je rekao da je naš narod na KiM nezadovoljan, kako zbog jednostranih i nelegalnih poteza privremenih prištinskih institucija, tako i zbog odsustva adekvatne reakcije međunarodne zajednice. 

Naglasio je da situacija za Srbe na KiM postaje sve teža, da su gotovo svakodnevno izloženi napadima, hapšenjima i drugim pritiscima.

Bilo je govora i o dijalogu Beograda i Prištine. 

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić najavljuje da će državnom rukovodstvu još jednom preneti kako Srbi žive na KiM i sa čim se suočavaju. On ističe da očekuje da međunarodne snage, koje su dobile mandat da se staraju o bezbednosti svih građana, pokažu odgovornost i spreče nove incidente.

"U 21. veku, na tlu Evrope, policijski službenik je pucao na čoveka i pokušao da ga ubije, a kosovske institucije su to htela da prikriju sve dok nije usledio pritisak direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića i SL na terenu, jer smo insistirali da se prikažu snimci sa kamera", rekao je Simić.

Gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević ukazuje na dvostruke aršine koji se primenjuju na Kosovu, u zavisnosti od etničke pripadnosti:

"Na severu KiM je dovoljno da budete Srbin i da imate vozilo sa registarskim oznakama KM, pa da vam policajci pucaju u leđa", rekao je on.

Na potezu od Zvečana do Raške juče je na poziv Jovanovićeve žene Marine organizovana protestna šetnja, kao i potpisivanje peticije o povlačenju svih specijalnih jedinica policije sa severa. 

image