Srbija i Balkan

Španija i Rumunija ostaju dosledne: Ne priznajemo "nezavisno Kosovo"

Obe zemlje kažu da podržavaju dijalog i postignuti sporazum, ali ne daju "pozitivne signale" za priznanje
Španija i Rumunija ostaju dosledne: Ne priznajemo "nezavisno Kosovo"www.globallookpress.com © Michael Kappeler/dpa

Dve od pet zemalja Evropske unije koje ne priznaju nezavisnost "Kosova", Španija i Rumunija, i dalje ne menjaju svoju odluku, piše RTK.

Prošlo je više od dve godine bez novog priznanja tzv. Kosova, a poslednja zemlja koja ga je priznala bio je Izrael, u okviru Vašingtonskog sporazuma.

Sporazum u Ohridu, kako je tada predstavljeno, bio je prekretnica ka priznanju od strane pet država Evropske unije koje to još nisu učinile, međutim, čini se da te zemlje nisu promenile stav.

RTK je upitao Španiju i Rumuniju o njihovim stavovima o priznavanju "Kosova",  ali ni jedna ni druga zemlja nisu dale signale da su se pomerile sa svoje dosadašnje pozicije.

Obe zemlje kažu da podržavaju dijalog i postignuti sporazum, ali ne daju "pozitivne signale" za priznanje.

"Španija ostaje pri svom stavu da ne priznaje jednostrano proglašenje nezavisnosti, koje je Priština usvojila 2008. godine, i snažno podržava obostrano prihvatljivo rešenje kroz dijalog kojim posreduje EU", piše u zvaničnom odgovoru Ministarstva spoljnih poslova Španije.

Sličan je i odgovor Rumunije.

"Ministarstvo spoljnih poslova Rumunije ceni rezultate postignute u Ohridu 18. marta između Beograda i Prištine, u okviru dijaloga koji vodi EU, koji snažno podržava", piše u zvaničnom odgovoru Ministarstva spoljnih poslova Rumunije.

RTK podseća da i Grčka, još jedna članica Unije koja ne priznaje tzv. Kosovo, i dalje ima isti stav, te da je predsednica te zemlje nedavno u Beogradu rekla da Grčka ne namerava da prizna "Kosovo".

Šefica kosovske diplomatije vidi pet zemalja EU koje ne priznaju Kosovo kao prepreku integracionim težnjama Prištine.

"Radimo vredno, sa našim partnerima, da pet evropskih zemalja, koje su ozbiljna prepreka, krenu u proces priznavanja. Nije da nema napretka, koji će se videti u budućnosti", kaže ministarka spoljnih poslova i dijaspore "Kosova" Donika Gervala.

Ekspert za međunarodne odnose Dritero Arifi smatra da bi EU, kao garant sporazuma "Kosova" i Srbije, trebalo da utiče na pet zemalja Unije koje ne priznaju tzv. Kosovo.

"Teret pada na Evropsku uniju, jer bi u tom smislu EU pokazala svoj autoritet i moć u regionu Zapadnog Balkana, jer, nasuprot tome, pet zemalja EU vodi rusku politiku na Balkanu, kao i sama Srbija", navodi Arifi.

Glavni saveznik "Kosova" na diplomatskom planu, SAD, takođe je obećao pomoć u obezbeđivanju novih priznanja, a američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da nakon Ohridskog sporazuma očekuje da Slovačka, Rumunija, Kipar, Grčka i Španija promene stav u odnosu na nezavisnost tzv. Kosova, podseća RTK.

image