Srbija i Balkan

U Sarajevu jedno, u Banjaluci drugo: Da li je BiH uvela sankcije Rusiji?

Dilema da li je BiH uvela sankcije već oko godinu dana lebdi u političkom prostoru zemlje i regiona
U Sarajevu jedno, u Banjaluci drugo: Da li je BiH uvela sankcije Rusiji?www.globallookpress.com © imago stock&people

Da li je Srbija jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji, kako tvrde u Beogradu i Briselu ili se na tom spisku nalazi i Bosna i Hercegovina, kako veruju u Banjaluci i Moskvi, ali to negiraju u Sarajevu?

"Politika" o ovoj temi piše kako u BiH, naime, ne samo da nema saglasnosti oko toga da li Rusiji treba uvesti sankcije ili ne – već zvaničnici ne mogu da se dogovore ni oko toga da li su one uvedene.

Rasprava je iznova pokrenuta nakon što je opozicionar Branislav Borenović saopštio da je iz Brisela dobio odgovor na pitanje da li je BiH uvela sankcije. Borenović je od visokog predstavnika za spoljnu politiku EU Đuzepa Borelja dobio odgovor u kojem se navodi da se BiH pridružila sankcijama, pa dodaje:

"BiH se pridružila u 10 paketa mera protiv Ruske Federacije, uključujući i više od 50 odluka, izjava i deklaracija, koje se tiču pitanja od ekonomskih sankcija do sankcija protiv pojedinaca, i to tokom 2022. i 2023. godine, osim u jednoj izjavi."

Kad je u februaru ova pitanja uputio u Brisel, odgovor je tada dobio i od ambasadora Rusije u BiH Igora Kalabuhova. Ruski diplomata mu je odgovorio da se BiH nije pridružila paketu sankcija protiv Rusije. I pre petnaestak dana Kalabuhov je ponovio da su predstavnici Srpske blokirali odluke o sankcijama Rusiji.

"Zahvaljujući njima, Rusija nije uvrstila BiH na popis neprijateljskih država”, ponovio je Kalabuhov. Iz Ambasade Ruske Federacije i juče navode kako visoko cene principijelan stav rukovodstva RS. U Srpskoj tvrde da sankcije nisu uvedene. Isto mišljenje imaju i u Ambasadi Ruske Federacije u Sarajevu.

"Smatramo da su bez neophodnog rešenja na nivou Predsedništva BiH bilo koji koraci pojedinih diplomata i političara u tom smeru ništavni", dodaju u saopštenju.

Željka Cvijanović, predsedavajuća Predsedništva BiH, rekla je novinarima da se i dalje misijama u inostranstvo šalju instrukcije bez usaglašavanja stavova i dodaje da se to više neće tolerisati.

Predsednik RS Milorad Dodik podseća da je podnosio prijave protiv pojedinaca koji su na sesijama po svetu govorili da BiH podržava sankcije Rusiji. Prethodno je pitao Borenovića zašto pitanje o navodnim sankcijama Ruskoj Federaciji nije postavio ruskom Ministarstvu spoljnih poslova, nego je pitao Borelja.

"Zar Borenović nije čuo izjavu ruskog ambasadora od pre nekoliko dana, da je BiH na spisku prijateljskih zemalja? Kako je to moguće ako su na snazi sankcije", pita Dodik.

Pa ipak, dilema da li je BiH uvela sankcije već oko godinu dana lebdi u političkom prostoru zemlje i regiona i svi akteri prepucavanja koriste delove komplikovanog mozaika koji im odgovaraju da potkrepe svoje političke stavove. No, konfuzija nije nastala slučajno i postoji objašnjenje kako je do toga došlo. Zabunu unosi specifično uređenje BiH.

U praksi, može se desiti da za sankcije glasaju bošnjački predstavnici u međunarodnim telima, ali da one formalno nisu uvedene, pa čak ni odobrene od organa u BiH koji su za takve mere nadležni. To je stalna zabuna u BiH, a ne samo kad je reč o sankcijama Rusiji. Moguće je da su i Rusi toga svesni i znaju da bi optužbom na račun BiH ugrozili i Republiku Srpsku.

Takvu praksu omogućava specifičnost BiH, jer bi u Srbiji bilo teško zamislivo da, recimo, predstavnik Beograda u UN glasa za sankcije, a da se srpski zvaničnici onda pravdaju da je to urađeno bez njihovog znanja. Međutim, u BiH je to moguće, pa su možda najverodostojnije ocene onih koji na pitanje da li su u pravu oni koji tvrde da su sankcije uvedene, ili oni koji to negiraju, odgovaraju da je istina pola-pola.

image