Posebno nacionalno priznanje: "Boračka spomenica" za srpske heroje

"Boračka spomenica" dodeljivaće se pripadnicima oružanih snaga Srbije koji su obavljali vojne ili druge dužnosti u ratu, ili oružanim akcijama preduzetim za vreme mira radi odbrane suvereniteta, nezavisnosti, teritorijalne celokupnosti i ustavnog uređenja Srbije

Boračka spomenica - posebno nacionalno priznanje koje će se od ove godine dodeljivati povodom državnih praznika i događaja značajnih za obeležavanje oslobodilačkih ratova Srbije, borcima, vojnim invalidima, civilnim invalidima rata i članovima njihovih porodica, sastojaće se od medalje, trake, vrpce, uverenja o priznanju i kutije.

Prema Uredbi Vlade, u koju su "Novosti" imale uvid, medalja će biti izrađena od legure metala i bakra i posrebrena. Biće elipsastog oblika, prečnika 40 milimetara u užem delu, odnosno 50 u širem, i debljine tri milimetra.

Avers, odnosno lice "Boračke spomenice", sadržaće stilizovan prikaz štita sa četiri ocila na kome se nalazi mač okrenut naviše. Štit sa mačem je obavijen lovorovim vencem sa obe strane. Revers "Spomenice" u centralnom delu sadržaće ćirilički natpis: ZAHVALNA OTADžBINA, a ispod: 1990-1999.

Traka je izrađena tkanjem od viskoznog prediva, u bojama državne zastave Srbije. Širina svake boje - crvene, plave i bele - iznosi po 12 milimetara, a na krajevima su učvršćene metalne gredice od iste legure kao i medalja i posrebrene. Vrpca se sastoji od: trake, metalne pločice i metalnog nosača sa kopčom. Dimenzije vrpce su 36 puta 10 milimetara i izrađena je takođe tkanjem od viskoznog prediva, u bojama trake.

Uverenje o priznanju izrađuje se na papiru sa utisnutim suvim žigom. Sadrži ime i prezime nosioca priznanja, odgovarajući tekst, serijski broj uverenja i redni broj, koji se ispisuju krasnopisom, ćiriličnim pismom. U donjem desnom uglu nalazi se potpis ministra. Uverenje o priznanju je u poklopcu kutije.

Kutija za "Boračku spomenicu" je tamnoplava, obložena takođe tamnoplavim materijalom. U donjem delu je uložak sa ležištem za "Spomenicu" i vrpcu. U levom gornjem i desnom donjem uglu poklopca su trake boje srpske zastave. Na poklopcu kutije je naziv "Boračka spomenica" sa državnim grbom, a kutija se zatvara ukrasnom bravicom.

Ove spomenice predviđene su još Zakonom o boračko-invalidskoj zaštiti, koji je donet pred pandemiju kovida i ona je usporila njegovo sprovođenje, potvrdio je za "Novosti" ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković.

"Ne postoji osoba u Srbiji koja nije potomak borca, svako od nas u svojoj užoj ili široj porodici ima nekoga ko se borio za državu. Borci iz devedesetih nisu birali vreme u kome će biti borci, nego je vreme biralo njih. Otadžbina ih je pozvala, oni su se odazvali. Neko je izgubio život, neko ruku ili nogu, mentalno zdravlje... Postavlja se pitanje kakav je odnos nas kao društva prema tim ljudima", kaže Selaković.

Ministar konstatuje da su zakonom u dobroj meri rešena pitanja ratnih i mirnodopskih invalida i porodica palih boraca. Ali, ostala je velika boračka populacija, kojoj su garantovana tek poneka prava, a među njima i pravo na boračku spomenicu.

"To govori da smo rešeni da čuvamo slobodu i mir Srbije, ali i ljude koji na osnovu svojih iskustava mogu da posvedoče o užasima rata. Važno je državu čuvati u miru, da se ne bi dogodilo da morate da je branite u ratu", konstatuje ministar.

"Boračka spomenica", prema Uredbi, dodeljivaće se pripadniku oružanih snaga Srbije koji je vršio vojne ili druge dužnosti u ratu ili oružanim akcijama preduzetim za vreme mira radi odbrane suvereniteta, nezavisnosti, teritorijalne celokupnosti i ustavnog uređenja Srbije. Dodeljivaće se i pripadniku oružanih snaga SFRJ koji je vršio iste dužnosti u periodu od 17. avgusta 1990. do 27. aprila 1992. godine, a za pripadnike oružanih snaga SFRJ stacioniranih na teritoriji BiH do 19. maja 1992.

"Spomenicu" će dobijati i pripadnik oružanih snaga SRJ, Državne zajednice SCG, odnosno Republike Srbije koji je vršio pomenute dužnosti posle 27. aprila 1992. godine, kao i pripadniku oružanih snaga SRJ koji je vršio dužnosti od 24. marta 1999. do 26. juna 1999.

Izrada u Topčideru

"Boračku spomenicu" izrađivaće Narodna banka Srbije - Zavod za izradu novčanica i kovanog novca u Topčideru, a dodeljivaće je ministar nadležan za poslove boračko-invalidske zaštite ili lice koje ovlasti. Odluku o dodeli "Spomenice" donosi ministar.

Spomenica će biti uručivana na svečanoj ceremoniji, uz prisustvo zvaničnika i gostiju i intoniranje himne. Na ime palog borca biće uručena posthumno, jednom od članova porodice.