Ambasador RF u Podgorici: EU je svojim rukama uništila energetsko partnerstvo koje je bilo korisno

U Briselu su još krajem prve decenije ovog veka, na očitu inicijativu Vašingtona, postavili zadatak "smanjenja energetske zavisnosti" od Rusije, odnosno podrivanja pozicija ruskog energetskog sektora na evropskom tržištu, navodi ruski ambasador u Crnoj Gori Vladislav Maslenjikov

Optuživanje Rusije za sve i u svim okolnostima je "virus koji je pogodio Zapad, od koga ne spasava maska i za koji još nije izmišljena vakcina", poručio je ambasador Rusije u Crnoj Gori Vladislav Maslenjikov u reagovanju na tekst ambasadorke EU u Podgorici Oane Kristine Pope objavljen u podgoričkom "Danu" pod naslovom "Solidarnost je naša zajednička snaga".

Prema Maslenjikovu, Popa je u crnogorskim medijima plasirala, kako je  naveo, "vatrenu smesu otvorene rusofobije, primitivne propagande i jeftinog populizma, prebacivši na Rusiju krivicu za energetsku krizu u svetu, uz optužbe za upotrebu nafte i gasa kao oružja i alata ucene, prekid logističkih lanaca u snabdevanju energentima".

Kako je naveo, ambasadorka EU pod ovim plaštom reklamira inače prilično skromnu finansijsku pomoć EU od 30 miliona evra kao izraz "neviđene solidarnosti" Evropske unije sa Crnom Gorom.

"Ne sporim nikako potrebu da Brisel kompenzuje posledice energetske krize crnogorskim penzionerima i najugroženijim porodicama, ali ipak želim da naglasim da je upravo Evropska unija, a ne Rusija, ona koja je sebe saterala u sadašnje energetske probleme, koji su ozbiljno pogodili i njene partnere, u konkretnom slučaju Crnu Goru", naveo je Maslenjikov.

On kaže da to zna iz prve ruke, jer je od 2011. do avgusta 2019. učestvovao na skoro svim sastancima u okviru energetskog dijaloga Rusija–EU, povremeno predstavljajući Ministarstvo inostranih poslova Rusije u interresornim delegacijama na čelu sa rukovodstvom Ministarstva energetike Rusije.

Ruski diplomata podseća da su u Briselu još krajem prve decenije ovog veka, na očitu inicijativu Vašingtona, postavili zadatak "smanjenja energetske zavisnosti" od Rusije, odnosno "podrivanja pozicija ruskog energetskog sektora na evropskom tržištu".

"Politizacija energetske saradnje od strane zapadnih zemalja eskalirala je nakon ponovnog ujedinjenja Krima sa Rusijom 2014. godine: uvedene su zabrane kredita ruskim energetskim kompanijama, blokirana su ulaganja u mnoge energetske projekte, kao i isporuka određenih vrsta opreme i tehnologija", saopštio je ruski diplomata, a preneo je Tanjug autorski tekst ambasadora objavljen u podgoričkom "Danu".

Na nezakonite poteze Evropske komisije ukazalo je 2017. godine čak i pravno odeljenje Saveta EU, naveo je Maslenjikov.

"Dalje ću podsetiti da je upravo u Evropskoj uniji 2020–2021. godine pokrenuta antiruska kampanja zbog izgradnje gasovoda 'Severni tok 2'. Upravo je Brisel u jesen 2021. godine blokirao sertifikaciju potrebnu za rad 'Severnog toka 2'. To pokazuje da je upravo Evropska unija koristila gas kao oružje. Dok su SAD, kako tvrdi poznati istraživački novinar Sejmur Herš, organizovale uništenje sistema gasovoda 'Severni tok' septembra 2022. godine, a sada pokušavaju da sabotiraju istragu. Evropska unija to ponizno prećutkuje", naveo je Maslenjikov.

Ambasador kaže da mere koje je Brisel preduzeo za uvođenje mehanizma regulisanja cena gasa i sistema kolektivne nabavke pokazuju da prekid saradnje u gasnoj sferi sa Rusijom veoma negativno utiče na ekonomiju EU.

"A u dobitku su američke, kanadske i evropske energetske korporacije, čiji je profit 2022. godine porastao za 48 odsto. Globalne lance snabdevanja tečnim gasom nije narušila Rusija, već EU, koja je pokušala da zameni ruski gas", naveo je Maslenjikov.

On je istakao da dok ambasadorka EU obećava Crnoj Gori 'zelenu, čistu i zajedničku budućnost', sankcije Zapada u energetskoj sferi postavljaju pod udar postizanje ekoloških ciljeva; mnoge zemlje EU su u periodu 2021–2022. godine povećale korišćenje uglja i konvencionalnog goriva.

U stvari, EU je svojim rukama uništila partnerstvo koje je bilo veoma korisno za nju, zaključio je ambasador.