Srbija i Balkan

CIK BiH odbacila zahteve za ponavljanje predsedničkih izbora u Republici Srpskoj

CIK može poništiti izbore samo ako se utvrdi da je u toku izbornog ciklusa došlo do propusta koji utiču na nepravilnost izbora
CIK BiH odbacila zahteve za ponavljanje predsedničkih izbora u Republici SrpskojNone © Tanjug/AP Photo/Radivoje Pavicic

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine odbacila je zahteve Partije demokratskog progresa (PDP) i Srpske demokratske partije (SDS) da se ponište izbori za predsednika Republike Srpske kao neosnovane, prenosi Radio Televizija Republike Srpske (RTRS).

Zahtevi su odbijeni zato što nije doneta odluka o utvrđivanju rezultata izbora, pa je istaknuto da CIK može poništiti izbore samo ako se utvrdi da je u toku izbornog ciklusa došlo do propusta koji utiču na nepravilnost izbora.

CIK je danas doneo odluku o ponovnom kontrolnom brojanju 22 vreće za više nivoa vlasti u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu.

Prema ovoj naredbi, biće otvoreno po pet vreća za nivo Predsedništva i Parlamentarne skupštine BiH, osam vreća za Parlament FBiH i po dve vreće za Narodnu skupštinu Republike Srpske i skupštine kantona.

Kako je navedeno, ove vreće se otvaraju radi otklanjanja nelogičnosti na onim biračkim mestima gde je u kutijama bilo manje listića od broja glasača.

Aktuelni član predsedništva BiH Milorad Dodik pobedio je kandidata ujedinjene opozicije Jelenu Trivić na izborima za predsednika Republike Srpske održanim drugog oktobra, na osnovu 98 odsto obrađenih glasačkih listića. Dodik je osvojio 48 odsto glasova, dok je za Trivićevu glasalo 43 odsto glasača.

Opozicione PDP i SDS osporile su rezultate izbora i tražile njihovo ponavljanje. Dodik je odbacio te tvrdnje i najavio miting svojih pristalica u Banjaluci u utorak, 25. oktobra.

image