Srbija i Balkan

Brnabić odgovorila Kurtiju: Čekamo 10 godina da Priština ispuni svoj deo dogovora

Uradi to, poručila je premijerka Srbije premijeru privremenih prištinskih institucija povodom odbijanja Prištine da formira Zajednicu srpskih opština
Brnabić odgovorila Kurtiju: Čekamo 10 godina da Priština ispuni svoj deo dogovora© FOTO TANJUG/ VLADA REPUBIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ

Za 3 dana, 19. aprila, navršava se tačno 10 godina, cela decenija od potpisivanja Briselskog sporazuma. Čekamo 10 godina da Priština uradi svoj deo posla, 10 godina da se formira Zajednica srpskih opština. Uradi to, napisala je premijerka na Tviteru u objavi u kojoj je označila i specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka. 

Prethodno je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, izjavio da ono što je dogovoreno između Beograda i Prištine treba da se u potpunosti sprovede, bez delimične primene i kašnjenja.

"Proveli smo poslednje dve godine u Briselu razgovarajući o pravno obavezujućem sporazumu između Kosova i Srbije. 18. marta u Ohridu visoki predstavnik EU Žozep Borelj je zvanično objavio dogovor. Ono što je dogovoreno treba u potpunosti da se sprovede. Bez delimične implementacije i bez kašnjenja", naveo je Kurti na Tviteru.

Šef evropske diplomatije je, posle pregovora u Ohridu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i Kurtijem o primeni sporazuma za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, izjavio da će Brisel nadzirati poštovanje dogovora, jer je "on sada deo pregovaračkog okvira Srbije i Kosova na njihovom putu ka članstvu u EU", a da će nepoštovanje dogovora imati posledice.

image