"Politika": Pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga na obuci u NATO bazi u Nemačkoj

KBS povećava broj specijalnih jedinica, krenuli su da prave vojnu obaveštajnu službu i sve su to pokazatelji da se ozbiljno pripremaju za nasilnu okupaciju severa Kosova i Metohije, gde su inače već stacionirane parapolicijske jedinice, istakao je Milovan Drecun

Separatisti s Kosmeta, nasuprot priči o dijalogu s Beogradom, i dok njihovi pokrovitelji na Zapadu pozivaju na mir, ozbiljno se spremaju i za moguću ratnu opciju, a s tim u vezi su i najnovija nezvanična saznanja "Politike" da je na predlog Velike Britanije nekoliko pripadnika tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) bilo na obuci u jednoj bazi NATO-a u Nemačkoj.

Prethodno su kosovski vojnici obučavani za snajperiste u Jordanu, u pustinjskim uslovima i na visokim temperaturama, što je protumačeno da je obuka bila u svrhu ratovanja na Bliskom istoku, dok je nova obuka u Nemačkoj održana pod sličnim vremenskim prilikama, ali i okruženju (s dosta zelenila) kao na Kosovu i Metohiji.

Da je povećana agresija kosovskih specijalnih snaga, posebno posle sastanka u Ohridu, i da je učestalo terorisanje Srba na Kosmetu, primetio je i predsednik Skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun.

"To pokazuje da Priština stvara uslove da izazove novu krizu. Njihova je procena da će razgovori u Briselu doći u politički ćorsokak, što njima daje mogućnost da izazovu nove incidente. Priština ne želi da formira Zajednicu srpskih opština i upravo zbog toga svakodnevno povećava teror nad lokalnim Srbima", rekao je Drecun.

Drecun je istakao da je posebno zabrinjavajuće intenzivno naoružavanje i obučavanje i stvaranje nove infrastrukture za KBS, te podsetio da su 2021. za potrebe vežbe "Trenutni odgovor" pod okriljem SAD, u okviru šire NATO vežbe "Branilac Evrope", napravljeni profesionalni vojnički poligoni kod Đakovice za tenkovsko, artiljerijsko i streljačko gađanje, a poslednjih meseci ih preuređuju u aerodrom.

Pripreme za nasilnu okupaciju severa KiM

"S povećanjem borbene gotovosti, KBS povećava broj specijalnih jedinica, krenuli su da prave vojnu obaveštajnu službu, i sve su to pokazatelji da se ozbiljno pripremaju za nasilnu okupaciju severa Kosova i Metohije, gde su inače već stacionirane parapolicijske jedinice", istakao je Drecun za "Politiku".

Obuku i naoružavanje KBS-a pomažu pre svega najveći pokrovitelji kosovske nezavisnosti – Amerika, Nemačka, Velika Britanija i Turska, a o tome redovno izveštava na Fejsbuku prištinski ministar odbrane Armend Mehaj.

Mehaj je saopštio da se KBS-u svakodnevno pridružuju novi stručni kadrovi i objavio je da se dva oficira nalaze na obuci u Nemačkoj, odnosno da su uspešno završili karijerni kapetanski kurs u školi za pešadijske oficire. Pre oko dva meseca nekoliko pripadnika KBS-a obučavalo se u Jordanu za profesionalne snajperiste.

Prema srpskim bezbednosnim podacima, u vreme prošlogodišnje krize na severu pokrajine, trojica snajperista KBS-a bila su blizu Leposavića i severnog dela Kosovske Mitrovice, gde ni po jednom osnovu nisu smeli da budu.

Bivši oficir KOS-a Ljuban Karan kaže da ga ne iznenađuje to što se pod okriljem NATO-a obučavaju kosovski vojnici za snajperiste i ističe da jordanske specijalne jedinice obučavaju najbolji zapadni instruktori, pa da Amerika nije dala zeleno svetlo, Albanci se ne bi obučavali u toj zemlji.

KBS je defakto vojska tzv. Kosova

Takođe, dodaje Karan, ovo je samo početak, snajperisti su odabrani kao prvi jer ih ima malo, a sledeća grupa će biti za neku drugu specijalnost, i tako će se od KBS-a praviti neka vrsta specijalnih jedinica.

"Snajperisti su opasni zato što odranije planiraju da s distance deluju po viđenijim ljudima kada se organizuju protesti. Tako bi mogli da ih ubiju iz daljine, a da to uz pomoć svojih medija prikažu kao sukob između mafijaških krugova", kaže Karan.

Vojni analitičar Vlade Radulović dodaje da ćemo tek videti da li će KBS dobiti složene borbene sisteme i moderno naoružanje od pojedinih članica NATO-a, kao i da je veoma bitno što postoji komunikacija između Vojske Srbije i Kfora, kao garant kakvog-takvog očuvanja mira i zaštite Srba na KiM.

Radulović kaže da je Priština za glavnu opasnost označila Beograd i da se shodno tome kroz višegodišnji proces KBS oprema i sistematski obučava i naoružava. Otuda nabavka naoružanja i obuka i u odnosu na to čime raspolaže Vojska Srbije.

Radulović upozorava i da KBS po uređenju, strukturi, činovima predstavlja vojsku tzv. Kosova.

"U konačnici, jedan od ključnih rezultata biće to da će ova formacija, kada se uračuna i rezervni sastav, brojati ukupno oko 8.000 pripadnika", ističe Radulović i dodaje da će tako snage KBS-a imati dvostruko jače snage od ukupnog broja pripadnika Kfora koji se trenutno nalaze na KiM.

"Dalje naoružavanje KBS-a predstavlja direktnu opasnost za Srbe kako u enklavama, tako i na severu KiM. Međutim, budući da Kfor održava komunikaciju s njima i shodno prethodnom dogovoru, pripadnici KBS-a ipak ne mogu da uđu na sever bez prethodnog odobrenja komandanta Kfora", zaključio je Radulović za "Politiku".