Srbija i Balkan

RT Balkan istražuje: U Srbiji rovare strani turistički vodiči, daju netačne podatke o nama

Problem je što strano lice kod nas ne može da legitimiše bilo ko osim policije, kaže direktor JUTA Aleksandar Seničić
RT Balkan istražuje: U Srbiji rovare strani turistički vodiči, daju netačne podatke o nama© Danita Delimont Stock Photograph/Joe Restuccia III / DanitaDelimo

Ako želimo da svoje kulturno-istorijske spomenike i najpoznatije turističke destinacije predstavimo strancima na pravi način, potrebno je da se hitno promeni Zakon o turizmu, jer aktuelni ne može da stane na put lažnim stranim turističkim vodičima.

Predsednik Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA), Aleksandar Seničić za RT Balkan pojašnjava da se mimo zakona angažuju strani vodiči koji neretko daju kontradiktorne, pa čak i pogrešne informacije o različitim lokalitetima u Srbiji.

"Oni ne znaju ili namerno daju netačne podatke stranim grupama o našoj istoriji, kulturi, arhitekturi. Zato je veoma važno da nadležne institucije kontrolišu ko i pod kojim uslovima vodi strane turiste po Srbiji", navodi Seničić.

Prema njegovim rečima, Zakon o turizmu podrazumeva da u Srbiji turističku grupu mogu da vode samo domaći licencirani vodiči. 

"Za licencu se aplicira kod resornog ministarstva, polaže sedam ispita i vodi dvodnevna tura, a kruna je polaganje praktičnog ispita pred stručnom komisijom. Sve agencije koje dovode turiste i imaju stranog vodiča, moraju da angažuju lokalnog licenciranog vodiča", objašnjava on.

Nedostaje turističkih inspektora, rešenje turistička policija

Seničić dodaje da je glavni problem taj što nema dovoljno turističkih inspektora koji obavljaju kontrolu, te da je 60-ak njih odgovorno za inspekciju kafića, hotela, turističkih agencija... i to na nivou cele države. 

"Takođe, dodatni problem je što strano lice kod nas ne može da legitimiše niko osim policije" dodaje sagovornik RT Balkan.

Smatra da bi rešenje moglo da bude turistička policija.

"Kako nam se ne bi dešavale krajnosti, kao što je ova da može bilo ko i kako hoće da vodi strance u turističko razgledanje grada ili da se, kao u slučaju pre nekoliko godina, kazni profesor istorije jer je đake izveo na Kalemegdan i na lokalitetu održao lekciju, bilo bi dobro da razmotrimo ovu inicijativu o kojoj govorimo sa udruženjima vodiča i hotelijera", poručuje direktor JUTA i dodaje da u Srbiji posluje između 10 i 15 stranih turističkih agencija.

Iz Ministarstva turizma ističu da se protiv vodiča koji se zatekne bez licence podnosi zahtev za pokretanje prekršaja, a da se novčane kazne kreću od 150.000 do 350.000 dinara.

Samo u toku prošle godine prekontrolisano je oko 50 vodiča i pratilaca, međutim stranaca nije bilo.

image