Srbija i Balkan

Vučić sa švedskim ministrom: Posebno je insistirao da uvedemo sankcije Rusiji

Neko mora da razume našu poziciju, jer je nas upravo NATO napao bez odobrenja SB UN, istakao je predsednik i dodao da ipak razume želju Švedske da se priključi tom bloku
Vučić sa švedskim ministrom: Posebno je insistirao da uvedemo sankcije Rusiji© FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ministrom spoljnih poslova Švedske Tobijasom Bilstremom u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

Švedski ministar je posebno insistirao da Srbija mora da uvede sankcije Rusiji, preneo je Vučić.

"Neko mora da razume našu poziciju, jer je nas upravo NATO napao bez odobrenja SB UN", istakao je predsednik i dodao da ipak razume želju Švedske da se priključi tom bloku.

On je poručio da će nastaviti da jača saradnju u regionu. 

Vučić je istakao da će Srbija ispuniti ono što je rekla kada je u pitanju dijalog sa Prištinom, ali da neće podržati članstvo tzv. Kosova u UN i da je o tom obavestio sve sa kojima je razgovarao. 

"Danas je deset godina od usvajanja Briselskog sporazuma", podsetio je i naglasio da nema igre oko formiranja ZSO i da je to preduslov da bi Srbija ispunila svoje obaveze. 

Švedska je najveći ekonomski partner Srbije od svih nordijskih zemalja, istakao je predsednik Srbije i dodao da u prvim mesecima ove godine imamo dodatno povećanje izvoza.

Švedsko predsedavanje Savetom EU drži Zapadni Balkan visoko na listi prioriteta, ocenio je Bilstrem.

On je istakao da je sukob u Ukrajini promenio bezbednost Evrope.

"Očekujemo od partnera da se usklade sa nama po tom pitanju i preuzmu stratešku odgovornost", rekao je švedski ministar. 

Srbija pripada EU, ona je njen najveći trgovinski partner i tome nema alternativa. 

"Čestitao sam postizanje sporazuma u Ohridu. Očekujemo da sve odredbe sporazuma i Aneksa budu primenjene odmah", poručio je Bilstrem.  

image