Srbija i Balkan

Vučić: Poseta Gruška Beogradu nije bila tajna

Predsednik Srbije rekao da su zapadne zemlje bile dobro upoznate sa posetom zamenika ministra spoljnih poslova Ruske Federacije
Vučić: Poseta Gruška Beogradu nije bila tajnaAP © Tanjug/STRAHINJA ACIMOVIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nije pokušao da sakrije posetu zamenika ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandra Gruška Beogradu i osudio srpske političare koji su požurili da skrenu pažnju Zapada na to.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je prošle subote da je Gruška tokom boravka u Beogradu 13. i 14. oktobra primio predsednik Srbije, da je razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem i da se sastao sa ministrom unutrašnjih poslova Aleksandrom Vulinom.

"Želim da objasnim ljudima o čemu se radi. Zamenik ministra inostranih poslova Ruske Federacije, koji nigde u svetu nije pod sankcijama, došao je u zemlju u kojoj je održao, koliko sam razumeo konsultacije sa Nikolom Selakovićem, koje ne mogu da se održe ni u jednoj drugoj zemlji", rekao je Vučić na TV Prva.

Vučić je istakao da je ruski zvaničnik stigao službeno, ali da ih sada optužuju da je to sve bila tajna.

"Krili smo da će ljudi stići običnim avionom, gde postoji spisak svih putnika! Sastao se sa Selakovićem, rekao je da su imali korektne razgovore, da smo mi bili gostoljubivi domaćini, da uvek mogu da održe ovakve sastanke na teritoriji Srbije itd. Ali ja nisam imao formalni sastanak ovog tipa, nisam ga ugostio u predsedničkoj rezidenciji, imali smo nekakav radni doručak , jer ga poznajem dugo i često je dolazio ovde", istakao je srpski lider.

Šef srpske države osudio je pokušaje političkih protivnika da ga optuže za stvaranje tajnosti oko posete zamenika ministra spoljnih poslova Ruske Federacije.

"Ako sam hteo da se krijem, bio sam toliko glup i hteo sam da se sakrijem tamo gde je bilo 20 ljudi, zašto bih onda to radio? Možda da zaštitim Srbiju od dodatnih pritisaka, ali zašto me onda otkrivaju? Da li su to profesionalni prevaranti koji kažu – gle, dragi naši zapadnjaci, da li je hteo nešto da sakrije od vas?", poručio je Vučić.

Predsednik Srbije podsetio je i da je nemačka okupaciona uprava u Beogradu 1943. godine izdala zvanično saopštenje u kojem ih je pozvala da prestanu da joj izveštavaju o kretanju podzemlja, "jer već ima više stalnih prevaranta nego što je potrebno".

Prema njegovim rečima, zapadne zemlje su bile dobro upoznate sa posetom zamenika ministra spoljnih poslova Ruske Federacije, a srpske specijalne službe identifikovale su 10 vozila i njihove putnike, koji su pratili kretanje Gruška u Beogradu.

"Zadržaćemo ih, zatim ćemo ih pustiti, pa ćemo ih opet pritvoriti i onda pustiti. A kada dođu sa Zapada, prate ih sa istoka", naglasio je Vučić.

Predsednik je napomenuo da je Beograd poslednjih nedelja podseća na Kazablanku.

"Beograd je poslednjih nedelja poput Kazablanke. Kada imamo goste iz Rusije, otkrivamo one iz zapadnih službi koji ih prate. Kada imamo goste sa Zapada onda one druge koji ih prate u stopu. To govori samo koliko su svi zainteresovani ne samo jedni za druge, već za ovo parče zemlje, koje bismo da sačuvamo za sebe", zaključio je Vučić.

image