Poslanici iz RS napustili sednicu; Bećirović i Komšić potpisali izjavu o "državnoj" imovini BiH

Po ko zna koji put dolazi do tenzija na relaciji bošnjačko-hrvatskog naspram srpskog entiteta u Bosni i Hercegovini

Poslanici stranaka iz Republike Srpske napustili su sednicu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nakon što su bošnjačke stranke potpisale zajedničku izjavu koja se tiče imovine Srpske, kao i nedoličnog ponašanja predsedavajućeg Predstavničkog doma Denisa Zvizdića na današnjoj sednici.

Klub SNSD-a najavio je da će zbog ovih dešavanja zatražiti stav Etičkog odbora.

Predsedavajuća Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Sanja Vulić rekla je za RTRS da je Zvizdić tokom diskusije prekidao poslanika SNSD-a Milorada Kojića, dok je drugim poslanicima dozvoljavao da mu dobacuju i da ga prekidaju.

Ranije danas, bošnjački i hrvatski član Predsedništva BiH, Denis Bećirović i Željko Komšić, potpisali su zajedničku izjavu o državnoj imovini i pozvali međunarodne predstavnike da preduzmu odlučne korake kako "antidejtonska" i "antiustavna" politika organa vlasti entiteta Republike Srpske ne bi doživela eskalaciju sa, kako navode, nepredvidivim i nesagledivim posledicama. 

Izjavu su, pored Bećirovića i Komšića, koji je u Predsedništvo BiH izabran glasovima Bošnjaka, potpisali i predsednici nekoliko parlamentarnih političkih stranaka na državnom i nivou Federacije BiH, Bakir Izetbegović (SDA), Nermin Nikšić (SDP), Elmedin Dino Konaković (NiP), Edin Forto (Naša stranka), Nermin Ogrešević (NES) i Semir Efendić (SBiH).

Stevandić: Trajno zatvorena vrata za otimanje imovine

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić poručio je da su u RS otvorena vrata za razgovore sa bošnjačkim političkim predstavnicima, ali su im vrata za otimanje srpske imovine trajno zatvorena.

"Poslednji je čas da prestanemo jedni da drugima stavljamo klipove pod točkove. Republika Srpska drugima ništa ne otima i ne osporava imovinu i do njih je da li ćemo živeti zajedno i uvažavati se ili ne", naveo je Stevandić Srni, reagujući na zajedničku izjavu koju je potpisalo osam bošnjačkih političkih predstavnika iz Federacije BiH.

Predsednik parlamenta RS je podsetio da Republika Srpska neće dopustiti da neko raspolaže njenom imovinom i u njeno ime donosi odluke.

"Republika Srpska će sama donositi odluke, koje će se najmanje dopasti onima koji je ne poštuju, ali će biti u interesu naroda i građana. Davno smo rekli da je imovina crvena linija, a ukoliko hoće da nas ugroze - time će ugroziti opstanak BiH", istakao je Stevandić.

Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković reagujući na potpisivanje zajedničke izjave o "državnoj" imovini BiH podvukao je danas da imovina Srpske ostaje njeno vlasništvo i da to nikakve zajedničke izjave ne mogu promieniti.

"Imovina Republike Srpske - ostaje imovina Republike Srpske. Oni se mogu ujedinjavati koliko god žele i potpisivati izjave kakve god oni misle da treba", rekao je Višković.

Premijer RS istakao je da "postoji jedna izjava koja je potpisana i koja je jača od svih njihovih izjava, a to je Dejtonski mirovni sporazum čiji je deo i Ustav BiH".

"U Ustavu jasno i glasno stoji da je imovina vlasništvo entiteta. Prema tome, bila je vlasništvo svih ovih 30 godina, biće i narednih 300 godina bez obzira na njihove izjave. Kako naš narod kaže 'žali Bože papira'", poručio je Višković.

Delegat srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević slikovito je objasnio da je pitanje imovine u BiH rešeno Ustavom BiH, odnosno Aneksom četiri Dejtonskog sporazuma i to ne može promeniti ni Ustavni sud BiH, a posebno ne potpisi lidera nekakvih bošnjačkih političkih stranaka.

"Ukoliko neko želi da menja Ustav BiH, pa i pitanje same imovine koja pripada Republici Srpskoj i Federaciji BiH, onda je sam Ustav jasno predvideo i kako se Ustav menja, a to sigurno nije tako što Ustavni sud većinom sa strancima i Bošnjacima donese protiustavnu odluku niti se to radi na način da se ujedine sve bošnjačke političke stranke", rekao je Kovačević Srni reagujući na izjavu potpisanu danas u kojoj se navodi da "državna imovina" pripada "državi BiH".

Kovačević je naglasio da imovina pripada Republici Srpskoj i Republika Srpska se nikada neće odreći svoje imovine.

"Krajnje je vreme da se okrenemo pitanjima budućnosti, da se okrenemo tome kako da pokušamo zajedno da poboljšamo život svakog čoveka i u Republici Srpskoj i u celoj BiH. Ukoliko to ne možemo i ukoliko neko nastavi da dovodi u pitanje osnovna prava Republike Srpske, a jedno od osnovih i ključnih prava Republike Srpske jeste njena imovina, onda će Republika Srpska definitivno morati tražiti novi put izvan BiH", konstatovao je Kovačević.

Ko je antiustavni, a ko antidejtonski element?

U izjavi, koju sarajevski mediji prenose u celosti, između ostalog, se navodi da država BiH i državna imovina ne mogu i ne smeju biti predmet bilo kakve političke trgovine.

"Samo država Bosna i Hercegovina ima isključivu nadležnost da opštim ili pojedinačnim pravnim aktima, donesenim od nadležnih organa vlasti po tačno utvrđenom postupku, uređuje sva pitanja koja su vezana za državnu imovinu. Te odluke entiteti, kao i svi drugi niži nivoi vlasti, moraju poštovati", stoji u izjavi.

Tužilaštvo BiH i drugi nadležni organi države Bosne i Hercegovine moraju, navode, procesuirati odgovorna lica koja najavljuju da će nastaviti neustavno i nezakonito knjiženje državne imovine Bosne i Hercegovine na entitet Republike Srpske.

"Izjave pojedinih funkcionera iz entiteta Republike Srpske o tome će nezakonito knjižiti državnu imovinu Bosne i Hercegovine predstavljaju nastavak opasne politike podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma", stoji u izjavi.

Dodaju da pretnje secesionizmom upućene od zvaničnih predstavnika entitetskih organa vlasti Republike Srpske i pojedinih političkih stranaka koje primarno deluju na prostoru entiteta Republike Srpske i njihovo odbijanje da provode konačne i obavezujuće odluke Ustavnog suda BiH predstavljaju grube nasrtaje na Dejtonski mirovni sporazum, čime se ugrožavaju mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini, ali i celom regionu.

"Na svaku aktivnost koja predstavlja pretnju teritorijalnom integritetu, suverenitetu i međunarodnopravnom subjektivitetu Bosne i Hercegovine odgovoriće se snažno i odlučno, svim potrebnim mehanizmima i sredstvima".

Sarajevski političari su upozorili predstavnike međunarodne zajednice, naročito zemlje svedoke Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao i kancelariju Visokog predstavnika za BiH, da je krajnje vreme da, kako navode, preduzmu odlučne korake kako "antidejtonska" i "antiustavna" politika organa vlasti entiteta Republike Srpske ne bi doživela eskalaciju sa nepredvidivim i nesagledivim posledicama.

Izostanak odlučne reakcije predstavnika međunarodne zajednice na dosadašnje antidejtonske aktivnosti usmerene protiv suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, kontinuirano ohrabruje entitetske institucije vlasti Republike Srpske i političke snage predvođene Miloradom Dodikom da nastave sa aktivnostima usmerenim protiv države Bosne i Hercegovine.

"Pozivamo sve političke aktere u Bosni i Hercegovini da poštuju princip vladavine prava i prestanu sa generisanjem kriza. Posledice političkih kriza su odlazak mladih ljudi, izostanak stranih investicija, zaustavljanje rasta ekonomije i pad životnog standarda, što nikome u Bosni i Hercegovini neće doneti dobro", navode.

Umesto toga, kažu, potrebno je da se svi posvete ispunjavanju uslova iz Mišljenja Evropske komisije, kako bi ubrzali put prema Evropskoj uniji, te sprovođenju Programa reformi Bosne i Hercegovine na NATO putu.

Na drugoj strani, predsednik NPS-a Darko Banjac izjavio je danas da BiH nema svoju imovinu jer ona pripada entitetima - i po Ustavu i Dejtonskom sprazumu, koje organi Republike Srpske brane, a predstavnici stranaka iz Federacije BiH podrivaju.

"Organi Republike Srpske i ljudi koji ih predstavljaju, vlast i političari Srpske brane Dejtonski sporazum i Ustav BiH i odlučni smo da branimo Ustav BiH, čak i od Ustavnog suda BiH", poručio je Banjac.

Lider NPS-a naglasio je da predstavnici Republike Srpske apsolutno zastupaju Dejtonski sporazum, što nema veze sa secesionizmom niti sa podrivanjem tog sporazuma, dok ta izjava upravo predstavlja podrivanje Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH.

On je upitao kako se može tražiti procesuiranje nekog ko štiti Ustav i Dejtonski sporazum, istovremeno odgovorivši da je to bošnjačka politika koja želi da se pod pokroviteljstvom pojedinih ambasada iz zemalja NATO-a silom nametne nešto što nije u Dejtonskom sporazumu.

Cvijanović: Ustav urušavaju oni koji su dužni da ga štite

Srpski član i predsedavajuća Predsedništva BiH Željka Cvijanović naglasila je da ne postoji slovo Ustava, niti Dejtonskog sporazuma koje predviđa postojanje takozvane "državne imovine BiH".

Upitana da prokomentariše zajedničku izjavu koju su potpisali članovi Predsedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić, te lideri bošnjačkih stranaka, Cvijanovićeva je rekla Srni da odluka Ustavnog suda BiH na koju se pozivaju potpisnici nije nikakav ustavni osnov, već dokaz da je u BiH sasvim moguće da najviši pravni i politički akt najflagrantnije urušavaju oni koji su dužni da ga štite.

Ona je ocenila da baš smešno deluje i njihova navodna posvećenost suverenitetu BiH, a istovremeno moljakanje stranog faktora da se umeša u njene unutrašnje poslove, kažnjavajući one koji nisu po volji političkog Sarajeva.

"Ono što je zapravo antidejtonsko i što više od dve decenije destabilizuje BiH, nisu politika Milorada Dodika i Republike Srpske, već patetični pokušaji bošnjačkih lidera da nasiljem i galamom prigrabe nešto što BiH Ustavom i Dejtonskim sporazumom ne pripada", istakla je Cvijanovićeva.

Ukazala je da je to sva suština nefunkcionalnosti i političke paralize koju će BiH, s obzirom na ovakve izjave, u bliskoj budućnosti veoma teško prevazići.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić rekla je za RTRS da politički feniks, Bakir Izetbegović, koji je okupio sve Bošnjake s ciljem ispunjavanja zamisli - kreiranje islamske BiH, ponovo vlada scenom Federacije BiH.

Istakla je da je ovo potez onih koji žele islamsku BiH, a ne dejtonsku, te da nije isključeno da izmišljaju pitanje imovine u nedostatku moći da formiraju Vladu FBiH. Poručila je i da se Republika Srpska zalaže isključivo i samo za dejtonsku BiH i to onu u kojoj svi narodi imaju ista prava.

Zamenik ministra odbrane u Savetu ministara Aleksandar Goganović poručio je da je imovina crvena linija preko koje predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH neće preći.

"Pitanje imovine rešeno je Dejtonskim mirovnim sporazumom gde jasno piše da sve ono što ne pripada BiH, pripada entitetima, tako da nećemo dozviliti pokretanje pitanja imovine", naglasio je Goganović za Srnu.

Goganović je poručio svim bošnjačkim političkim partijama, koje uporno govore da žele graditi multietničku, evropsku i modernu BiH, da kršenje Dejtona sigurno nije put kojim trebaju da idu.