Srbija i Balkan

Mujanović: Šmit se sprema da Republici Srpskoj preda vojne lokacije u vlasništvu BiH

Politikolog Jasmin Mujanović kaže da je teško proceniti koliko bi najnoviji potez Kristijana Šmita bio destruktivan po sigurnost i suverenitet bosanske države
Mujanović: Šmit se sprema da Republici Srpskoj preda vojne lokacije u vlasništvu BiH© Unsplash

Politikolog Jasmin Mujanović ukazao je na moguće naredne odluke visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita.

Naime, on je na Tviteru napisao da je "dobio direktnu potvrdu od visokog evropskog izvora da će Šmit upotrebiti svoja bonska ovlašćenja kako bi predao bosanske državne vojne lokacije secesionističkim vlastima u entitetu RS koje podržava Rusija".

Mujanović je dodao da je Šmit juče bio u Beogradu kako bi ”potvrdio detalje ovog plana sa režimom Aleksandra Vučića.”

"Koliko razumem, ova politika ima punu podršku Sjedinjenih Američkih Država, ali je nejasno da li je saglasan bilo koji drugi saveznik Kvinte, Evropska unija ili bilo koja druga prestonica. Ako Šmit nastavi sa ovim planom, to bi bilo direktno kršenje presude Ustavnog suda BiH", naveo je Mujanović.

On ističe da je "teško proceniti koliko bi takva politika bila destruktivna po sigurnost i suverenitet bosanske države."

"Šmit bi u jednom naletu prekršio sudske presude Bosne, osnažio secesionistu koga podržava Rusija i verovatno okončao put Bosne u NATO. Imperativ je da pristalice Bosne i Hercegovine u EU i SAD učine sve što mogu da prekinu ovaj katastrofalni tok delovanja."

Šmit nenajavljeno posetio Patrijaršiju u Beogradu

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini nenajavljeno je juče posetio Patrijaršiju u Beogradu, preneo je sarajevski portal kliks.ba.

Tokom boravka u srpskoj prestonici on je navodno posetio i Hram Svetog Save. Nije poznat razlog posete Patrijaršiji i da li je Šmit razgovarao sa patrijarhom Porfirijem.

Interesantno, i srpski član Predsedništva BiH i kandidat za predsednika Republike Srpske na opštim izborima u BiH Milorad Dodik razgovarao je juče u Beogradu sa patrijarhom Porfirijem.

Vučić: U Republici Srpskoj mora da se sačuva mir

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sinoć je govorio o političkim akterima u Republici Srpskoj i BiH.

Naveo je da srpsko-srpskih sukoba ne sme i ne može da bude, i da je to njegova jedina poruka političarima u RS.

"Šta god bilo, Srpsku moraju da sačuvaju. Narod moraju da sačuvaju, a mi smo tu da ih uvek podržimo. Želim da se smire tenzije u RS, a nama je potreban bratski odnos sa Bošnjacima, neće biti lako stići do toga. Moramo da radimo i razgovaramo sa njima. Uložili smo u Novi Pazar, Tutin i Sednicu, pa i u Priboj, više nego u prethodnih 70 godina. Oni su građani Srbije, i ja se nadam da ćemo videti više oficira i generala Bošnjaka. To je njihova vojska, nadam se da će biti dovoljno mudrosti da ne bude više nikakvih sukoba sa Bošnjacima", kazao je Vučić.

image