Srbija i Balkan

Razumeli smo vas, a sad vi razumite nas: Šta je Vučić poručio šefu švedske diplomatije

Insistiranje i stavljanje u prvi plan tzv. usaglašavanja govori da se stvari ne odvijaju tako kako bi odgovaralo interesima Zapada i da pojačavaju pritisak na tu temu, naglašava za RT Balkan Zoran Milivojević
Razumeli smo vas, a sad vi razumite nas: Šta je Vučić poručio šefu švedske diplomatije© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Švedski ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrem dva puta je u kratkom obraćanju novinarima u Beogradu posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem ponovio da se očekuje od Beograda da se u potpunosti uskladi sa Evropskom unijom po pitanju Rusije.

Ovakvim porukama švedski ministar kao predsedavajući EU, a pred Samit EU koji će biti održan uskoro, očigledno pokazuje da je i dalje prioritet ukrajinski sukob i stav prema Rusiji, da oni to i dalje visoko drže na agendi svog interesa i tako treba razumeti izričito zalaganje o takozvanom usklađivanju s politikom EU što u prevodu znači uvođenje sankcija Rusiji, kaže za RT Balkan nekadašnji diplomata Zoran Milivojević.

"Insistiranje i stavljanje u prvi plan tzv. usaglašavanja govori da se stvari ne odvijaju tako kako bi odgovaralo interesima Zapada i da pojačavaju pritisak na tu temu", naglašava Milivojević.

Međutim, kako ističe naš sagovornik, nezavisno od zalaganja EU, Srbija ne menja svoj stav.

"To je bilo je jasno iz onoga što je predsednik Vučić izneo, da Srbija neće menjati svoj principijelan stav kad je reč o sankcijama i da će ostati na pozicijama da je ona u principu protiv sankcija kao metoda ostvarivanja strateških interesa u međunarodnim odnosima. To je noseći stav Srbije, pogotovu što je i sama bila žrtva", dodaje Milivojević.

Iako je i poruka švedskog ministra već bila dovoljno jasna, i predsednik Srbije, obraćajući se posle šefa švedske diplomatije, naglasio je da je Bilstrem posebno insistirao na tome da Srbija mora da uvede sankcije Ruskoj federaciji.

"Mi smo nezavisna i suverena zemlja i donosićemo odluke na takav način", rekao je Vučić.

Kako je naveo, švedski ministar mu je skrenuo pažnju da je rusko-ukrajinski sukob promenio svet i da je Švedska koja nije bila član nijednog vojnog saveza, sada kandidat za NATO.

"Razumemo poziciju Švedske, ali neko mora da razume i našu poziciju jer je nas baš taj vojni blok napao bez odluke Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Čeznemo da ostanemo vojno neutralni, a ne da pripadamo baš tom bloku koji nas je napao bez odluke UN", istakao je Vučić.

Poruka predsednika Srbije kada je reč o odnosu prema NATO-u, napominje naš sagovornik, bila je jasnija nego u nekim ranijim prilikama, pogotovu način kako je predsednik Vučić objasnio potrebu razumevanja srpske strane kao žrtve NATO agresije.

"Mislim da je bio jasniji da nema govora da bi Srbija mogla da promeni stav i vezano sa Kosovo i Metohiju i vezano za pitanje sankcija, kao i kada je reč o njenoj vojnoj neutralnosti i političkoj nezavisnosti", ističe Milivojević.

Ističući više puta tokom obraćanja da Beograd razume poruke EU, Vučić je govorio i o tome da neko mora da razume i srpsku poziciju.

"Imajući u vidu da je danas deset godina ne primene Briselskog sporazuma, da je očigledno da Priština ima prećutnu saglasnost ili razumevanje za politiku koja odudara od obaveza u situaciji kada je EU posrednik i kada ima jasne obaveze iz tog posredovanja, ne očekujem da Srbija može računati i sada i u narednom periodu na onaj nivo razumevanja koji bi dozvoljavao zaključak da se može računati na dobre namere i na punu iskrenost zapadnih centara moći kad je reč o Srbiji. Nisam uveren da može na to razumevanje računati u onom obimu koji bi odgovarao srpskim državnim i nacionalnim interesima", ističe Milivojević.

S obzirom da je očigledno da se pritisci i po pitanju sankcija Rusiji pojačavaju, kao što su već duže vreme intenzivirani kada je reč o pitanju Kosova i Metohije, koliki je manevarski prostor naše zemlje da zadrži svoju neutralnu vojnu poziciju – onu za kojom čezne da je zadrži, kako je to rekao srpski predsednik?

"Prostor apsolutno postoji sve dok smo mi odlučni da ostanemo na toj poziciji. To je prostor. Prostor obezbeđuje naš čvrst stav i odlučnost da budemo na toj liniji. I drugo da budemo jedinstveni na tom planu. To je pretpostavka za uspeh. Može samo da se primeni sila, ali ja ne verujem da je više moguća sila koja je primenjena 1999. godine, okolnosti su se bitno promenile", kaže naš sagovornik.

On naglašava da zadržavanje pozicije o kojoj je govorio srpski predsednik zavisi od odlučnosti Srbije.

"A mislim da je Srbija u tome odlučna. Ne radi se o manevarskom prostoru stoga, nego o tome da li drugi shvataju da je nemoguće silom nametnuti rešenja Srbiji suprotno njenim državnim i nacionalnim interesima i da će Srbija biti odlučna da te interese brani", ističe Zoran Milivojević.

image