Švedski ministar deli lekcije po Balkanu: Šta mu smeta u Srbiji, a šta u RS

Ministar spoljnih poslova Švedske Tobijas Bilstrem, nakon što je Švedska preuzela predsedavanje Savetom EU, obilazi Balkan

Ministar spoljnih poslova Švedske Tobijas Bilstrem obilazi Balkan nakon što je Švedska preuzela predsedavanje Savetom EU, pa je, posle posete Srbiji i Crnoj Gori, danas otišao u Sarajevo gde je posebnu pažnju posvetio Republici Srpskoj.

Naime, na konferenciji za novinare Bilstem je kazao kako je EU vrlo zabrinuta zbog nastojanja Republike Srpske da kriminalizuje klevetu, kao zbog zakona o nevladinim organizacijama - odnosno najave da će biti napravljen registar onih organizacija koje finansiraju stranci, što postoji i u SAD.

Švedskom ministru smetaju i ograničenja za LGBT zajednicu, što bi, kaže on, predstavljalo korak unazad za evropski put BiH.

Rekao je i da su izjave o otcepljenju Republike Srpske neosnovane i doprinose nepoverenju i tenzijama u trenutku krize u Evropi kada je potrebna stabilnost i saradnja.

"Bosna i Hercegovina zaslužuje da bude deo Evropske unije i tome nema alternative, ali da bi se to ostvarilo morate da sprovedete reforme u čemu će vam Švedska i EU pružati podršku", poručio je Bilstrem.

Da bi BiH postala članica EU, morala bi da uskladi sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

Posebno je istakao da to znači da Bosna i Hercegovina uvede sankcije Rusiji, čemu se protivi Republika Srpska.

Ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković ukazao je na dobre odnose dveju država i saradnju u oblasti turizma.

Konaković je najavio i aktivnosti kako bi bio zaključen memorandum u oblasti turizma. "BiH i Švedska nemaju teških i otvorenih pitanja", istakao je Konaković i napomenuo da je u prošloj godini značajno povećana spoljnotrgovinska razmena dve zemlje.

Takođe, dodao je, na današnjem sastanku sa švedskim kolegom otvorena je i tema iznajmljivanja zatvorskih kapaciteta u BiH za švedske zatvorenike.

Konaković je zahvalio Švedskoj, koja predsedava Savetom EU, za snažnu podršku evropskom putu BiH, kao i kontinuiranom pristupu politici proširenja i zemljama regiona kao potencijalnom delu EU u budućnosti.