Srbija i Balkan

Vojska Srbije predstavlja svoje sposobnosti: Sve spremno za "Granit 2023"

Ministar Vučević istakao da je Vojska Srbije mnogo napredovala – snažnija je, opremljenija, a pre svega osposobljenija, ornija i motivisanija, nego što je bila u godinama iza nas
Vojska Srbije predstavlja svoje sposobnosti: Sve spremno za "Granit 2023"© FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE / DARIMIR BANDA/ nr

Vojska Srbije prikazaće sutra svoje sposobnosti na Vojnom aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici, a već na probi "Granita 2023" je moglo da se zaključi da ćemo imati uvid u neke novitete – lake raketne sisteme PVO francuske proizvodnje "mistral 3 plus", uz angažman čak pet hiljada specijalaca, oko 2.300 sredstava naoružanja i vojne opreme i više od 60 vazduhoplova.

Kapije aerodroma biće otvorene za sve građane od 9 do 15 časova, a najatraktivniji deo programa počinje u 11.

Ministar odbrane Miloš Vučević, koji je prisustvovao jučerašnjoj generalnoj probi "Granita 2023", čestitao je načelniku Generalštaba Vojske Srbije generalu Milanu Mojsiloviću i svim pripadnicama VS na impresivnom prikazu, što je na ponos čitave naše otadžbine i svih građana, piše "Politika".

Ministar je istakao da je VS mnogo napredovala. Snažnija je, opremljenija, a pre svega osposobljenija, ornija i motivisanija nego što je bila u godinama iza nas.

U letačkom delu programa nastupiće i avioni "mig-29", "orao", G-4, "lasta", helikopteri "mi-35", H-145M i "mi-17", zatim protivvazduhoplovni raketni sistem FK-3 i artiljerijsko-raketni sistem PASARS, protivoklopni raketni sistemi "kornet", samohodna top-haubica 155 mm NORA i modularni višecevni bacač raketa "oganj".

Građani će moći da vide oklopna borbena vozila "lazar-3", "miloš" i "hamer", oklopne transportere MRAP 6 h 6, tenkove T-72MS, oklopno izviđačke automobile BRDM-2MS, besposadna vozila „"mali miloš", bespilotne letelice najboljih karakteristika u svojoj klasi CH-92 i "pegaz", kao i savremena optoelektronska sredstva.

image