Srbija i Balkan

Nisu samo Rade Basta i Dragan Šormaz: I Dragan Đilas traži sankcije Rusiji

Predsednik Stranke slobode i pravde naveo je da bez delimičnih sankcija Rusiji nema puta u EU, a na pitanje: Kako takav postupak objasniti građanima koji su većinski protiv uvođenja zabrana?, on navodi da posao političara nije da govori ono što narod voli da čuje
Nisu samo Rade Basta i Dragan Šormaz: I Dragan Đilas traži sankcije Rusiji© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Beogradski političari ovih dana pokušavaju da osvoje pet minuta slave tražeći uvođenje sankcija Rusiji, a listi onih koji bi da u centar pažnje dođu sa ovakvim zahtevima, priključio se i predsednik stranke Slobode i pravde Dragan Đilas.

I on je, posle ministra privrede Rada Baste, kao i člana vladajuće stranke Dragana Šormaza, istupio, na "Juronjuzu" ponavljajući da bez delimičnih sankcija Rusiji nema puta u EU.

"Pre trideset godina ljudi koji su vodili Srbiju nisu shvatili da je pao Berlinski zid, nisu shvatli promene u Evropi. Danas se pravi novi Berlinski zid, ne vidim da vlast, a tek ove ekstremističke stranke, shvataju šta se danas u Evropi dešava i zato Srbija mora da donese neke mere koje su nepopularne kod nas, kao što su delimične sankcije prema Rusiji, jer bez toga nema puta ka Evropi i EU", naveo je jedan od nekadašnjih čelnika DS-a Dragan Đilas.

Na pitanje kako bi građanima koji su većinski protiv uvođenja zabrana Rusiji, objasnio delimične sankcije Đilas je rekao da posao političara nije da govori šta narod voli da čuje, već da vodi zemlju.

Svaka od zemalja EU, naveo je, vodila se svojim interesima, a neke su uvele sve pakete sankcija, dok neke nisu.

"Treba da vidimo šta možemo da uradimo čuvajući naš interes. Interes Srbije je da ne bude izolovana od Evrope", rekao je on.

U suprotnom, plaši on vlast, investicije bi, ali i dolazak do novca na međunarodnom tržištu, mogli postati problem.

"Da se povuče MMF već za par meseci imali bismo problem sa isplatom plata i penzija, a na krajubi moglo da nam bude otežano i kretanje", naveo je on.

Đilas je podsetio i da pet zemalja EU nije priznalo "Kosovo", kao i da ga Španija nikada neće priznati.

"Naše kolege iz Španije nam kažu: 'Možete li da nam pomognete malo". Oni to rade zbog Katalonije, ali se interes poklapa sa našim, a kad se borimo za to, uvek nam odgovaraju da smo Putinov ogranak u Evropi, da Vagnerovci šetaju ulicama, i pitaju možete li se bar malo uskladiti sa evropskom politikom, da zajedno možemo lakše da se borimo za ono za šta verujemo da ste u pravu", rekao je Đilas.

Osim sankcija Rusiji, naravno, on predlaže i zbližavanje sa Zapadom. Poručio je tako da bi, kada bi on bio na vlasti, narod imao vladu „potpuno posvećenu procesu integracija koja bi donela sve što je neophodno od tehničkih uslova da Srbija može da dođe u situaciju da postane član EU".

"To znači prestanak sa antievropskom kampanjom i retorikom koja traje 10 godina, to znači strategija o korupciji koja će početi da se primenjuje, to znači zakon o specijalnom tužiocu za borbu protiv korupcije, provera porekla imovine kao u Crnoj Gori, to znači ulaganje u obrazovanje a ne u naoružanje, to znači nema poslova sa kineskim ili bilo kojim investitorima bez tendera - znači red i pravila. Time bi se bavila Vlada...", rekao je i dodao da to znači i implementaciju sporazuma.

Naveo je i da francusko-nemački predlog mora da se sprovede.

"Francusko-nemački sporazum je postao deo poglavlja 35. Mi smo odmah rekli da taj sporazum nije dobar za Srbiju i da mi kao stranka ne možemo da ga podržimo, ali da je to nešto što je privaćeno i od strane Evrope i vlasti u Srbiji, sastavni je deo poglavlja 35, on mora da se implementira.

 

image