Srbija i Balkan

Izmene zakona u Hrvatskoj: "Za dom spremni" sve skuplje

Za isticanja simbola i pozdrava čiji sadržaj izaziva ili podstiče mržnju propisane kazne u iznosu od 700 do 4.000 evra, ali veoma brzo ćemo videti da li je reč samo o još jednom iznuđenom, propagandom potezu hrvatskih vlasti
Izmene zakona u Hrvatskoj: "Za dom spremni" sve skupljewww.globallookpress.com © Eibner-Pressefoto /EXPA/Angerer

Hrvatski Sabor usvojio je izmene Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira i povećao kazne, koje sada mogu iznositi i do 4.000 evra.

Za najteže prekršaje, poput isticanja simbola i pozdrava čiji sadržaj izaziva ili podstiče mržnju, među kojima se nalazi i uzvik "Za dom spremni", propisane su kazne u iznosu od 700 do 4.000 evra.

Najstroža kazna propisana je i za "širenje lažnih vesti". 

Za teške prekršaje, među kojima su tuča i svađa na javnom mestu, lažno predstavljanje i neovlašteno nošenje znakova službene osobe, kazne iznose od 300 do 2000 eura. 

Iznosima od 200 do 1000 eura kažnjavaće će se vređanje i omalovažavanje moralnih osećanja građana, pijančenje ili konzumacija opojnih droga na javnom mestu.

Ostaje otvoreno pitanje da li je reč o iznuđenom propagandnom potezu hrvatskih vlasti, da li će se nove kazne primenjivati i koliko ljudi će biti kažnjeno u avgustu tokom proslave etničkog čišćenja, godišnjice akcije "Oluja", kada je sa svojih vekovih ognjišta prognano 220.000 Srba, a ubijeno je ili nestalo oko 2000 pripadnika našeg naroda. 

Poslanici oštro protestovali braneći ustaške uzvike

Tokom rasprave u Saboru koja je prethodila usvajanju izmena zakona došlo je do oštrog sukoba između poslanika vlasti i dela opozicije.

Tako je poslanik opozicionog Mosta Miro Bulj svoje izlaganje u parlamentu završio uzvikom "Za dom spremni", ali je izbačen tek kad je počeo da vređa predsednika Sabora Gordana Jandrokovića.

Bulj je vladajućoj struji zamerio usvajanje predloženih izmena Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira po skraćenom postupku, a pre izbacivanja je zaradio nekoliko opomena prigovarajući na proceduri donošenja zakonskih izmena čiji je cilj, kako tvrdi, uvođenje verbalnog delikta kako bi se omogućilo kažnjavanje HOS-ovaca i njihovog pozdrava "za dom spremni", za što ga je Jandroković kaznio s dve opomene.

Jandroković je tada konstatovao da je Buljevo ponašanje neprihvatljivo i da je zabranjeno propagirati ustaške simbole i poruke, a da ih je Bulj dvosmisleno koristio što se može različito tumačiti.

image