Danas se u Srbiji obeležava Dan sećanja na žrtve Holokausta

Srbija pamti Jasenovac i druge zločine u Drugom svetskom ratu

Nacionalni Dan sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava nacizma i fašizma u Drugom svetskom ratu, biće obeležen na Starom sajmištu, mestu najzloglasnijeg nacističkog logora na teritoriji okupirane Srbije, državnom ceremonijom polaganja venaca i odavanja počasti, koju će predvoditi državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić, prenosi "Politika".

Dan sećanja obeležava se kao spomen na 22. april 1945. godine i proboj grupe zarobljenika ustaškog logora smrti u Jasenovcu-Donja Gradina u NDH, a posvećen je svim Srbima, Jevrejima i Romima stradalim u masovnim ubistvima tokom Drugog svetskog rata.

Koncentracioni logor "Jasenovac" jedno je od najvećih stratišta u Drugom svetskom ratu. Od 1941. do 1945. godine u tom logoru ubijeno je stotine hiljada civila, Srba, kao i Jevreja i Roma, uključujući i desetine hiljada dece (logor u Jastrebarskom).

Osim logora smrti u Jasenovcu-Donja Gradina, logor je obuhvatao više lokaliteta na teritoriji Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Na Spomenik žrtvama genocida u kompleksu nekadašnjeg nacističkog logora smrti "Staro sajmište" vence će položiti i predstavnici Grada Beograda, Muzeja žrtava genocida, Memorijalnog centra "Staro sajmište", Nacionalnog saveta Romske nacionalne manjine, ambasade Nemačke, Udruženja građana i diplomatskog kora.

Memorijalni centar "Staro sajmište", koji je uspostavljen na mestu najzloglasnijeg nacističkog logora na teritoriji okupirane Srbije, omogućiće delegacijama da vide izložbu "Logor na Beogradskom sajmištu 1941-1944", koja će, za ovu priliku, biti privremeno izložena u Centralnoj kuli na Starom sajmištu. Njome centar simbolično obeležava početak rada na stalnoj postavci, koja će biti dostupna posetiocima nakon završetka radova na Centralnoj kuli.

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov je, povodom Dana sećanja na stradale u masovnim zločinima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i u okupiranoj Jugoslaviji, naglasio da je dužnost i obaveza svih građana da sećanja i svest o pogubnosti mržnje i netolerancije prenosimo na naredne naraštaje i time osiguramo budućnost u kojoj vladaju mir, tolerancija, razumevanje i prihvatanje različitosti.

Dan sećanja je prilika da se ponovi da žrtve nikada ne smeju da budu zaboravljene. Stradanja nevinih i užasi Drugog svetskog rata treba da budu opomena da samo dosledna i beskompromisna borba protiv rasne, verske, nacionalne i svake druge netolerancije, protiv govora mržnje i svakog oblika nasilja, kao i istrajna posvećenost negovanju tolerancije i uvažavanja različitosti, mogu da budu garancija da se takva zlodela nikada više neće ponoviti, saopštilo je Ministarstvo, a prenosi Tanjug.