Srbija i Balkan

RT Balkan sa generalom Stuparom na "Granitu 23": Naša vojna industrija je u punom zaletu

Na aerodromu "Pukovnik pilot Milenko Pavlović" u Batajnici prikazano je najsaveremnije naoružanje i vojna oprema kojom su opremeljene jedinice Vojske Srbije
RT Balkan sa generalom Stuparom na "Granitu 23": Naša vojna industrija je u punom zaletu© Jelena Markovic

Veoma sam srećan i ponosan što danas možemo da prikažemo svetu kakvom vojnom silom raspolažemo i u cilju stvaranja uslova da naš narod, pre svega, živi slobodno poručuje za RT Balkan general Milorad Stupar, jedan od osnivača i prvi komandant 72. brigade za specijalne operacije.

Posebno ga raduje, kaže, što Srbija sada proizvodi svoje naoružanje, a nekada je industrija bila na kolenima.

"Mene posebno raduje što vidim više od 48 novih sredstava u prototipu. To znači da su konstruktori u zaletu, a da vojna industrija napreduje punom parom", ističe naš sagovornik.

Na današnjem prikazu sposobnosti Vojske Srbije bilo je angažovano više od 5.000 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, a prikazano je više od 2.300 sredstava naoružanja i vojne opreme i više od 60 vazduhoplova, među kojima je prvi put prikazana i bespilotna borbena letelica CH-95 kineske proizvodnje, a najavljeno je da će i Srbija proizvoditi dronove. 

Nažalost, puno je vremena moralo da prođe dok se nisu neutralisali štetni postupci onih koji su želeli da unište Vojsku Srbije, o čemu svedoči i general Stupar.

"Prisustvovao sam periodu u Srbiji kad je sistemom odbrane rukovodio Boris Tadić i njegov referent Zdravko Ponoš, koji su Namensku industriju hteli da pretvore u fabriku šporeta i upaljača. Namenska industrija danas, na veliku sreću srpskog naroda, ima izuzetno širok repertoar, ne samo modernizacije postojećih sredstava, već i razvijenih novih sredstava", navodi general Stuper, dok sa ponosom pokazuje izloženo naoružanje Vojske Srbije i dodaje:

"Nažalost, zbog potrebe za naoružanjem u čitavom svetu, ja se ne bojim da će naša namenska industrija, kako su joj onomad namenili, da proizvodi upaljače i peći. Namenska industrija će proizvoditi namenske proizvode: od streljačkog naoružanja, minobacača, artiljerijskih oruđa, pa čak i do novih sistema bespilotnih letelica".

Jačanje vojne industrije značiće mnogo, posebno za vojsku, koja će i direktno biti podržana tim sredstvima. 

"Veoma sam zadovoljan što će se iz namenske industrije, shodno onome što je rečeno ranije, do 30 odsto prihoda izdvajati za Vojsku Srbije. To znači da ćemo modernizovati vojsku novim ljudima koji se moraju obučavati na novim sredstvima. Značajno je jer će oni biti faktor odvraćanja od eventualne agresije na našu zemlju, ljubomorno čuvajući našu vojnu neutralnost", ukazuje iskusni oficir, svestan koliko će ta sredstva pomoći razvoju vojske.

Naša vojska danas, objašnjava Stupar, poseduje domaće naoružanje i vozila koja mnoge zemlje u svetu žele da kupe. Jedno od takvih vozila je samohodna haubica "Nora".

"Ponosan sam što danas možemo da prikažemo svetu kakvom vojnom silom raspolažemo i u cilju stvaranja uslova da naš narod, pre svega, živi slobodno, ali da radi i da proizvodi. Iz ove privrede, koja se razvila, došla su sredstva, kako za nabavku i modernizaciju vojske, tako i za unapređenje naše izuzetno kvalitetne vojne industije", ponosno ističe general Milorad Stupar.

Između ostalog, prikazan je "mistral 3" – PVO raketa kratkog dometa, velike brzine od 930 metara u sekundi (3.348 kilometara na sat), kao i velikih manevarskih mogućnosti.

Takođe, prvi put su različite specijalne jedinice imale zajednički defile, nakon naleta aviona MiG-29 i naleta modernizovanih "orlova".

Posebno zanimljivo je bilo videti simulaciju protivterorističke akcije u kojoj pripadnici "Kobri" blokiraju oteto motorno vozilo i neutrališu teroriste, presreće se vozilo čeonim sudarom, zatim kako helikopteri Mi-8 i Mi-17 sa timovima vrše desant sa 72. brigadom za specijalne operacije – užadima iz Mi-17.

Takođe, okupljene je fascinirao i nalet jurišnog aviona "orao J22" - prvog aviona domaće proizvodnje koji je podzvučni avion.

General Stupar je za RT Balkan eksluzivno otkrio i jedan manje poznat detalj u razvoju srpske vojne industrije.

"Po mom tajnom nazivu kada sam bio komandant 72. brigade za specijalne operacije, a koji je glasio "Kojot" u zajednici sa razvojnim timom iz CZ Kragujevac, razvili smo teški mitraljez 12,7mm "kojot".  To je moje delo i veoma sam ponosan što sam sa svojim timom i pukovnikom Jovicom Vučkovićem i radnim timom iz Zastave razvili tako moćno oružje, to je ono čime se ja ponosim kao čovek", istakao je Stupar, dodajući za kraj:

"Želeli su da neutrališu Vojsku Srbije, ali, ne da nisu uspeli, već je situacija takva da sada mnoge vojne industrije u svetu dolaze da uče od nas, da kupuju naoružanje i plaćaju naše stručnjake. Vojska Srbije nije se dala, jačaće i živeće, a sa njom i narod Srbije, koji može mirno da spava".

image