Srbija i Balkan

Tajnovita poseta Šmita: Najpre u Hram Svetog Save, potom pravac u Šumarice

Poklanjamo se ovim žrtvama u tišini, ali poruka sa ovog mesta je gromoglasna: Nikad više, rekao je Šmit
Tajnovita poseta Šmita: Najpre u Hram Svetog Save, potom pravac u ŠumariceNone © Hram Svetog Save

Nemački diplomata Kristijan Šmit posetio je u četvrtak, 20. oktobra, Hram Svetog Save na Vračaru, objavljeno je danas na sajtu hrama.

Šmita su primili vikarni episkopi patrijarha srpskog, remezijski Stefan i marčanski Sava, šef kabineta patrijarha Porfirija.

Nakon prijema, arhijereji su Šmitu pokazali arhitekturu i živopis zavetnog Hrama srpskog naroda i upoznali ga sa istorijom i tokom njegove gradnje.

Ono što je neobično u ovoj poseti je to što je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini u Beograd došao iznenada i zvanično nenajavljen. Javnosti nije obaveštena o razlozima njegove posete Patrijaršiji i da li je Šmit razgovarao sa srpskim patrijarhom Porfirijem.

Drugi događaj koji je uneo zabunu je današnja Šmitova poseta Spomen-parku "Šumarice" pored Kragujevca, gde je prisustvovao "Velikom školskom času", koji se održava u znak sećanja na žrtve masovnog streljanja koje su izvršili pripadnici oružanih snaga nacističke Nemačke 1941. godine.

"Poklanjamo se ovim žrtvama u tišini, ali poruka sa ovog mesta je gromoglasna: Nikad više! Posebno sećanje na stotine učenika koji su ovde ubijeni podseća nas na našu dužnost da naslednicima ostavimo bolji svet", rekao je Šmit.

On je dodao da je rad na uspostavljanju mira i sigurnog i prosperitetnog okruženja za nove generacije zadatak koji nikada ne prestaje.

"Suočavanje sa prošlošću, priznavanje žrtava, ali istovremeno gledanje u budućnost, najbolji je način da se takvi zločini nikada ne ponove”, kazao je Šmit.

Dodik: BiH nema visokog predstavnika

Srpski član Predsedništva BiH i kandidat za predsednika Republike Srpske na Opštim izborima u BiH Milorad Dodik razgovarao je juče u Beogradu sa patrijarhom SPC Porfirijem.

Dodik je danas izjavio da postojanje visokog predstavnika u BiH nije u interesu politike.

"Kristijan Šmit je nelegalan, lažan, nema nikakvog potencijala i prava, on je izmišljen i ne postoji, a BiH nema visokog predstavnika", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Srpski član Predsedništva BiH je dodao da bilo kakve odluke Šmita neće biti primenjene sa aspekta Republike Srpske, niti objavljene u Službenom glasniku Srpske. Dodik je podsetio da su Evropljani stalno govorili da treba sprovoditi reforme i evropske preporuke, pa da će iz BiH po dobijanju kandidatskog statusa automatski nestati Kancelarija visokog predstavnika (OHR) i strane sudije u Ustavnom sudu.

"Mi smo protiv njihovog ostanka i taj kandidatski status jeste ponuda koja nije fer, ako ostaje lažni visoki predstavnik i pomenute sudije. Ako je to namera, onda mi ne možemo da prihvatimo sa oduševljenjem takav predlog, iako sve to ne možemo da sprečimo", rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da predstavnici Srpske nikada neće biti za procese koji znače skrnavljenje pozicije Republike Srpske i jačanje unitarne BiH, već će težiti očuvanju i vraćanju republičkih nadležnosti.

Podsećamo, politikolog Jasmin Mujanović ukazao je na moguće naredne odluke visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita.

Naime, on je na Tviteru napisao da je "dobio direktnu potvrdu od visokog evropskog izvora da će Šmit upotrebiti bonska ovlašćenja kako bi predao državne vojne lokacije secesionističkim vlastima u entitetu RS koje podržava Rusija".

image