RT Balkan u Severnoj Mitrovici na dan izbora: Policija, panciri, KFOR, jedino birača još nema

Na severu Kosova i Metohije Priština organizuje vanredne lokalne izbore

Otvaranju biračkog centra 3805 B u kontejneru u naselju Tri solitera, par stotina metara od glanog mosta na Ibru jutros je sem nekoliko članova biračkog odbora, par posmatrača, prisustvovalo i desetak novinarskih ekipa, i isto toliko policajaca kosovske policijske službe raspoređenih u više patrolnih vozila. Na pristojnoj razdaljini, na pedesetak metara do koji minut pre sedam ujutru bili su pripadnici KFOR-a sa dva oklopna vozila koji su se uredno sklanjali ispred fotoaparata.

Jedino, do sedam i 30, do kada se većina TV ekipa već razišla, pred biračkim centrom 3805 B nije se, koliko se na licu mesta dalo videti, pojavio ni jedan jedini birač.

Inače, na prošlim lokalnim izborima u Severnoj Mitrovici, birački centar 3805 B bio je u Osnovnoj školi "Sveti Sava" u centru Severne Mitrovice i na njemu je bilo upisano oko 10.000 birača.

Na severu Kosova i Metohije, u četiri opštine u kojima se danas održavaju lokalni izbori koje Srbi bojkotuju, jutros je otvoreno ukupno 19 biračkih centara. Od toga, 13 centara je u kontejnerima, od Jarinja, preko Leposavića, Ibarske Slatine, Srbovca, Banjske Zubinog Potoka, Zvečana, do Severne Mitrovice gde su kontejenri postavljeni u naseljima Tri solitera, Mikronaselje, kod autobske stanice, i u Bošnjačkoj mahali.

Sam centar Severne Mitrovice jutros je potpuno pust, na šetalištu se povremeno pojavi poneki prolaznik, ali, ni ti ljudi ne idu na glasanje nego su na ulici nekim drugim poslovima.

"Ovo nisu naši izbori i mi Srbi sa ovim nemamo ništa. Sami su ih organizovali, sami odredili svoje kandidate. Kurti nas hapsi, a ovamo nas tera da glasamo", rekao nam je jedan od Mitrovčana koga smo jutros zatekli na šetalištu.

Ispred glasačkog kontejnera u naselju Tri solitera koji se, inače, nalazi pored puta koji iz centra Severne Mitrovice vodi ka selima Suvi Do i Čabra, članovi biračkog odbora pojavili su se odmah posle šest sati, rasporedili su unutra biračke spiskove, na pod kontejnera izlepili su strelice sa oznakama kuda bi birači trebalo da se kreću.

Nešto kasnije, novinari su pozvani da priđu nešto bliže kontejneru, ali predsednik biračkog odbora nije dozvolio čak ni akreditovanim novinarima da uđu u kontejner i fotografišu izborni proces, došlo je do manje rasprave, ali je predsednik ostao pri svome, pa su prisutni policajci zamolili novinare da se malo udalje od vrata kontejnera.