Srbija i Balkan

Trivić: I da sam mogla ne bih išla kod Putina

Kandidat za predsednika Republike Srpske neće poštovati odluku Tužilaštva ako odbaci prijavu protiv Dodika
Trivić: I da sam mogla ne bih išla kod Putina© FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Kandidat za predsednika Republike Srpske i potpredsednica Partije demokratskog progresa Jelena Trivić istakla je da "nije pristalica" ideje da se politički poeni osvajaju izražavanjem stava prema specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini, što je, kako navodi, radio njen protivkandidat Milorad Dodik, te da ne bi otišla kod predsednika Rusije Vladimira Putina i da je mogla da ode.

"Za njega je legitimno što je otišao usred kampanje i slikao se sa Putinom. On ima taj pristup i tu priliku. Ja nemam, ali verovatno i da imam priliku, to ne bih uradila, zato što smatram da je to neodgovorno prema narodu. Otvoreno sam rekla i u Skupštini da se ne treba svrstavati, jer vi Rusiji ne možete pomoći", rekla je ona za "Juronjuz Srbija".

Bosna i Hercegovina se pridružila sankcijama Ruskoj Federaciji, ali Dodik, ističe Trivić, nije stavio veto u Predsedništvu BiH.

"Da je došao sa vetom, razgovarali bismo šta sa sankcijama, ali zaključci Narodne skupštine su komad papira. Pitanje sankcija Rusiji je teško pitanje, i na tu temu ne može da se govori u dnevnopolitičke svrhe. Onaj ko sedi u Predsedništvu BiH trenutno ne oglašava se na tu temu", kaže Trivić.

Ona dodaje da bi se trebalo "u najvećoj mogućoj meri, koliko je moguće, odupreti pritisku za povinovanjem sankcijama koje je EU uvela prema Rusiji".

"Ako nepridruživanje sankcijama znači da ćemo dobiti neke sankcije iz EU, na primer ekonomske, a 70 odsto izvoza iz Republike Srpske se plasira ka EU, onda moramo razmisliti, i ne smemo biti ni rusofil ni amerofili", ističe Trivić dodajući da je BiH, Evropska unija bliža i geografski ali i ekonomski.

Novo prebrojavanje glasova nije rešenje

Prebrojavanje glasova sa predsedničkih izbora u Republici Srpskoj i dalje traje, ali se tako ne mogu utvrditi sve nepravilnosti koje su se desile tokom izbornog procesa, rekla je.

 "Kada se pregledaju listići koji su u vrećama, ne može da se utvrdi ko je potpisao za one koji nisu tu ili su preminuli. Indikativno je u Zvorniku, što su nam posmatrači rekli, da gde je označeno moje ime to je najčešće nevažeći listić", navela je ona.

Prebrojano je 750 od 2.339 biračkih mesta, ali posmatrači iz redova njene stranke, kako tvrdi, samo dobijaju zapisnik i nemaju priliku da vide nešto detaljnije.

Prijave protiv Dodika i N.N. lica

Predstavnici PDP-a, SDS-a i Liste za pravdu i red - Nebojša Vukanović predali su Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luke krivične prijave protiv Milorada Dodika i N.N. lica zbog, kako tvrde, izborne krađe.

„Ne može biti slučajno da batninaši sa biračkog mesta sklanjaju naše posmatrače, i da njega dižu, a mene spuštaju", navodi Trivić.

Prijave su podneli i protiv stotina osoba u biračkim odborima, ali i 19 kandidata koji su, tvrdi, prodavali biračke odbore Dodikovoj stranci. Ona ih naziva "fitktivnim", odnosno "no nejm" kandidatima.

"Dodik je deo glasova dobio krađom, a još ako se vraćamo na kupovine, ucene i pretnje pre izbora... Na tu temu je malo ljudi spremno da svedoči, ali neki koji su bili na biračkim mestima su spremni", dodaje Trivić.

"Kontaminiran ceo proces"

Trivić smatra da nije bilo grešaka samo na izborima, već i na ostalim nivoima, i kaže da je "ceo proces kontaminiran".

"Od 750 biračkih mesta, na 630 su nepravilnosti ove ili one vrste, ali na mnogima vrlo ozbiljne", ističe Trivić koja tvrdi da je statistički nemoguće da ona ima nula glasova na 15 srpskih birališta.

Ona navodi da nema poverenja u Tužilaštvo i ističe da je "pravosuđe rak-rana za BiH".

"Ako se odbije prijava, neću poštovati odluku tužilaštva, ako treba suprotstaviću se i protestima. Ako me pitate da li želim da budem predsednica RS ili da se sankcionišu oni koji su odgovorni za krivična dela, ja bih ovo drugo prihvatila. Ovo su minimum treći izbori koje Dodik dobija na izborni inženjering", uverava Trivić.

image