Srbija i Balkan

Zahtev Prištine za članstvo u Savetu Evrope sutra na dnevnom redu

Kako je navedeno na sajtu Saveta Evrope, u nacrtu dnevnog reda, u drugoj tački pod nazivom "tekuća politička pitanja" piše i "aplikacija za članstvo"
Zahtev Prištine za članstvo u Savetu Evrope sutra na dnevnom reduwww.globallookpress.com © James Arthur Gekiere

Zahtev tzv. Kosova za članstvo u Savetu Evrope naći će se sutra na dnevnom redu sednice Komiteta ministara, koja je zakazana sa 14.30 časova, na insistiranje pojedinih država Kvinte, navodi "Kosovo onlajn".

Kako je navedeno na sajtu Saveta Evrope, u nacrtu dnevnog reda, u drugoj tački pod nazivom "tekuća politička pitanja" piše i "aplikacija za članstvo", doduše bez pominjanja tzv. Kosova. Ali nema dileme da je reč o zahtevu Prištine, s obzirom da je to jedini zahtev koji je stigao na adresu SE u Strazburu još u maju prošle godine, piše portal.

Razlog za žurbu u vezi sa aplikacijom tzv. Kosova za članstvo verovatno je "tajming", jer 24. aprila počinje i zasedanje Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE), pa je očigledna namera da se čitava procedura pogura, kako bi se to pitanje našlo i pred poslanicima, koji onda odlučuju da li će zahtev poslati na sledeću stepenicu - na Komitet ministara SE na ministarskom nivou, koji se okuplja u Rejkjaviku 16. i 17. maja.

Oglasila se i savetnica kosovske predsednice Vjose Osmani, Rejhan Vunići, koja je u objavi na Tviteru navela da će se u Strazburu, na Komitetu ministara SE, raspravljati o zahtevu "Kosova" za prijem u tu organizaciju.

Dodala je da se nada pozitivnom ishodu i da će "Kosovo" učiniti važan korak prema evropskim integracijama.

image