Novi šef BIA: Vulin ili Selaković?

Na čelu Bezbednosno-informativne agencije mogli bi da se nađu aktuelni ministar policije ili šef srpske diplomatije

Na čelu Bezbednosno-informativne agencije (BIA) mogao bi se naći aktuelni ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin ili šef srpske diplomatije Nikola Selaković, nezvanično saznaju "Novosti". Ukoliko se ovakvo predviđanje ostvari, onda bi sadašnji direktor BIA Bratislav Gašić verovatno bio novi ministar odbrane ili ministar unutrašnjih poslova.

Ovaj scenario samo je jedan u nizu prognoza koje se pominju dok se očekuje formiranje nove Vlade Srbije, koje bi trebalo da bude završeno narednih dana. U dogovorima stranaka o budućem kabinetu ne razgovara se samo o kandidatima za resore, već i o novim kadrovima među državnih sekretara i dirketora javnih preduzeća i drugih državnih institucija.

Do sada je samo predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor izjavio da se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem dogovorio da njegovoj stranci pripadnu mesta osam državnih sekretara. 

Očekuje se da će Skupština Srbije najverovatnije danas usvojiti izmene i dopune Zakona o ministarstvima, koji predviđa 25 ministarstva u izvršnoj vlasti. Zatim bi tokom vikenda stranke trebalo da promovišu svoje kadrove. Premijerka Ana Brnabić će sledeće nedelje izneti ekspoze pred poslanicima i predstaviti kandidate za ministre.