Srbija i Balkan

"Izbori" na nišanu: Albanski kandidati bez glasova Srba proglasili pobedu na severu KiM

U četiri opštine na severu Kosova i Metohije Priština je organizovala vanredne izbore, koje su Srbi bojkotovali
"Izbori" na nišanu: Albanski kandidati bez glasova Srba proglasili pobedu na severu KiM© РТ Балкан

Patrole Kosovske policije i ovoga jutra čuvaju kontejnere na severu Kosova i Metohije, u kojima su juče održani izbori, na kojima je glasalo oko 1.500 Albanaca i 13 Srba.

Policijske patrole se jutros nalaze u Severnoj Mitrovici, ispred kontejnera kod autobuske stanice i u naselju Tri solitera. Za sada nema naznaka kada će ta improvizovana glasačka mesta biti uklonjena.

Novi gradonačelnik Zubinog Potoka je Izmir Zećiri iz PDK sa 196 glasova, koji je za punih 16 glasova nadmašio Fljartona Hasanija iz "Samoopredeljenja" za koga je glasalo 180 meštana.

Noć posle izbora u kontejnerima koje su Srbi bojkotovali, i u kojima su četiri opštine na severu Kosova i Metohije sa apsolutnom srpskom većinom dobile Albance gradonačelnike protekla je mirno, ali uz pojačano prisustvo kosovske policije i snaga KFOR-a na putevima ovog područja.

Pristalice "Samoopredenja", njih tek par desetina, okupili su se posle 21 časa, na kratko, ispred prostorija stranke u Bošnjakoj mahali u Severnoj Mitrovici, a objavu Erdena Atića iz partije Aljbina Kurtija, da je on novi gradonačelnik Severne Mitrovice, pozdravili su uzvicima "Vetvendosja, vetvendosja", i ubrzo se mirno razišli.

Dok je trajalo ovo okupljanje, ulicom su nekoliko puta prošla patrolna vozila KFOR-a, a dve patrole vojne misije bile su noćas oko 23 časa stacionirane blizu tzv. "istočnog mosta" na Ibru, blizu Bošnjačke mahale.

Odmah posle zatvaranja biračkih mesta u kontejnerima, jedno vozilo KFOR-a ušlo je u krug parkinga u naselju Tri solitera u Severnoj Mitrovici, na kome je bio kontejner za glasanje u kome su u to vreme članovi biračkog odbora prebrojavali dvadesetak glasova, koliko je birača iz ovog naselja tokom dana glasalo.

Sve vreme, u blizini kontejnera, bilo je više patrola kosovske policije, ali nikakvih incidenata nije bilo.
Inače, Centralna izborna komisija tzv. Kosova, samo pola sata pošto je Atić objavio pobedu u Severnoj Mitrovici, je to potvrdila podatkom da je novi gradonačelnik iz "Samoopredeljenja" dobio 519 glasova, odnosno 66,5 posto, dok je Taulant Keljmendi dobio poverenje 186 birača, odnosno 23,8 posto, a Betim Osmani iz GI "Mitrovica" – 75 glasova, ili 96,6 posto.

Ubrzo je objavljeno da je novi gradonačelnik Zubinog Potoka Izmir Zećiri iz PDK sa 196 glasova, odnosno 52,1 posto, koji je sa punih 16 glasova nadmašio Fljartona Hasanija iz "Samoopredeljenja“, koji je imao 180 glasova odnosno 47,9 posto.

Malo manje neizvesno bilo je i u Zvečanu, gde je Iljir Peci iz PDK osvojio 60,7 posto glasova, a Fetah Peci 37,4 posto, odnosno 71 glas, dok je nezavisni kandidat Slađana Pantović osvojila 2,6 posto, odnosno dobila je pet glasova.

Verovatno svoj glas, tumače jutros u Zvečanu, pošto je u nedelju oko osam ujutru u pratnji policije izašla na glasanje i glasove još četvoro sugrađana.

Nikakve neizvesnosti, govore preliminarni podaci CIK, nije bilo u Leposaviću gde je za gradonačelnika izabran Ljuljzim Hetemi sa osvojinih 73,5 posto, odnosno dobio je 100 glasova, dok je Aljbuljena Behljulji Hetemi osvojila 25 posto, odnosno 34 glasa.

Iako se još u petak povukao iz izbora, predsednik Partije kosovskih Srba Aleksandar Jablanović dobio je u Leposaviću dva glasa, odnosno 1,5 posto, pošto je njegovo ime ostalo na glasačkom listuću uprkos tome što se povukao iz izbora.

Pobedu na izborima u Zvečanu i Zubinom Potoku kandidatima svoje stranke noćas je čestitao Memlji Krasnići, predsednik PDK, koji je rekao da najvećiu zahvalnost, ipak, zaslužuju građani.

Krasnići je dodao da sada od kosovske vlade očekuje da preuzme obaveze i dužnosti koje joj pripadaju i da "sprovede volju građana i omogući konsolidaciju institucija u četiri opštine na Severu".

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković odmah po zatvaranju biračkih mesta saopštio je da je na izborima na severu Kosova glasalo 1.566 Albanaca i 13 osoba srpske nacionalnosti, što je 0,029 posto Srba na severu Kosova i Metohije.

"Aljbin Kurti i svi oni koji su mesecima pozivali na izbore sa namerom da okupiraju Sever doživeli si fijasko a pravi pobednik je srpski narod koji je u potpunosti bojkotvao ove izbore. To je poraz i onog dela međunarodne zajednice koji je podržao Kurtija u organizovanju glasanja", rekao je Petković i dodao da su izbori koji su održani u kontejenrima i „koje je čuvala kosovska policija sa dugim cevima - antidemokratski".

Građani Severne Mitrovice sa kojima smo pričali noćas, odmah posle vesti da je Erden Atić proglasaio pobedu sa 519 glasova, rekli su nam kratko da ih to ne zanima, da niti su izbori bili njihovi, niti je Atić njihov gradonačelnik.

Sam Atić, u prvom obraćaju građanima Severne Mitrovice u nedelju uveče, rekao je da će biti "gradonačelnik svih građana", da jedva čeka kontakte sa sunarodnicima, da mu se obrate, a u narednih dve i po godine najavio je i velike investicije.

Potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić zahvalio je Srbima iz Leposavića, Zvečana, Kosovske Mitrovice i Zubinog Potoka na, kako je istakao, ko zna koji put dokazanom patriotizmu, dostojanstvu, časti i jedinstvu.

''Želim da kažem veliko hvala mojim sunarodnicima iz Leposavića, Zvečana, Kosovske Mitrovice i Zubinog Potoka, na ko zna koji put dokazanom patriotizmu, dostojanstvu, časti i jedinstvu'', poručio je Radoičić u saopštenju.

Kako je naveo, onima koji misle da sa jedan ili dva odsto glasova mogu da vode opštine na severu može da poruči, da im srpski narod to nikada neće dozvoliti.

"Na nama je da zajedno sa našom državom Srbijom i predsednikom Aleksandrom Vučićem nastavimo borbu za očuvanje mira i prava Srba da žive svoji na svome. Nadam se da su svi dobro razumeli jasnu poruku koju im je srpski narod sa severa Kosova i Metohije danas poslao. Živela Srbija", dodao je Radoičić.

image