Srbija i Balkan

Petković: Svi su videli pravo lice Kurtija, Srbi bojkotom odgovorili Prištini i Zapadu

Direktor Kancelarije za KiM je upitao kako će sada Zapad da čestita "novom okupacionom gaulajteru", kako je nazvao gradonačelnike albanskih partija, koje su proglasile pobede u gradovima na severu Kosova i Metohije
Petković: Svi su videli pravo lice Kurtija, Srbi bojkotom odgovorili Prištini i Zapadu© TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bg

Aljbin Kurti je hteo da natera srpski narod da glasa u kontejnerima, ali bojkotujući izbore Srbi su poslali Kurtija u kontejner, izjavio je danas, nakon pod prinudom održanih izbora na severu Kosova i Metohije, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

"Sve ono što je Kurti činio poslednjih nedelja i meseci govoreći da će se desiti neki incidenti na severu Kosova i Metohije i da će dan izbora biti praznik demokratije pokazalo se juče. Svi mogu da vide pravo lice Kurtija koji je želeo da iskoristi izborni proces da bi proterao jedan narod", kazao je Petković za RTS.

On je upitao kako će sada Zapad da čestita "novom okupacionom gaulajteru", kako je nazvao gradonačelnike albanskih partija, koje su proglasile pobede na severu KiM i dodao da je u najmanju ruku u pitanju "Pirova pobeda".

Petković je istakao da je na jučerašnjim izborima glasalo oko 400 Albanaca manje nego na prethodnim, tako da su i oni bojkotovali glasanje.

Kako je napomenuo, bojkot Srba je velika poruka i međunarodnoj zajednici, ali i pojedincima u Beogradu.

"Može Zapad koliko hoće da nagrađuje Kurtija i odlukama o viznoj liberalizaciji, i članstvom Kosova u Savetu Evrope, srpski narod je dao svoj odgovor", poručio je Petković.

Dijalog u Briselu zakazan je za 2. maj, a tema će biti i ovi izbori, kao i ZSO.

"ZSO je neophodan, preduslov za bilo kakav dalji naredak u odnosima Beograda i Prištine, ali sve ono što Zapad čini, pokušavajući da kazni Beograd ili Srpsku listu zato što nisu izašli na izbore, a imali su puno pravo da ne izađu, zato što svakoga dana Kurti krši njihova osnovna ljudska prava", rekao je Petković.

Podsetimo, Savet Evrope danas zaseda i pitanje članstva tzv. Kosova moglo bi se naći na dnevnom redu. Kako je RT Balkan ranije pisao, postoji dvotrećinska većina članica, koja bi glasala za prijem Prištine u tu organizaciju.

"Treba da Kosovo postane član Saveta Evrope, Kosovo gde cveta demokratija, gde je 13 Srba glasalo? Je l' to demokratija koja treba da postane primer u svetu? To treba da promoviše OEBS, a oni su se povukli sa izbora, ostavivši policajcima sa dugim cevima da broje glasove. Narod želi slobodu, narod želi da živi na svojoj srpskoj zemlji i to su juče Srbi pokazali. Ja im čestitam na tome što su ostali mirni, dostojanstveni i što su pokazali punu odgovornost prema sebi i svojoj budućnosti", rekao je Petković.

Na čelu četiri opštine na severu KiM, u kojima su u nedelju održani vanredni izbori, koji su bojkotovale srpske partije, naći će se kandidati albanskih partija pošto su, kako pokazuju preliminarni rezultati prištinske Centralne izborne komisije, kandidati Pokreta Samoopredeljenje pobedili u Leposaviću i na severu Kosovske Mitrovice, dok je Demokratska partija Kosova (DPK) pobedila u Zvečanu i Zubinom potoku.

Kandidat Pokreta Samoopredeljenje za gradonačelnika severnog dela Kosovske Mitrovice Erden Atić osvojio je 519 glasova ili 66,5 odsto, a slede kandidat Demokratske partije Kosova Taulant Keljmendi sa 186 osvojenih glasova ili 23,8 odsto i Betim Osmani iz Građanske inicijative "Mitrovica" sa 75 glasova ili 9,6 odsto, prenosi prištinska "Koha".

image