Srbija i Balkan

Kurti: Očekujem konkretne rezultate 2. maja u Briselu

Prema preliminarnim rezultatima iz dve opštine, pobedili su Pokret Samoopredeljenje i Demokratska partija Kosova
Kurti: Očekujem konkretne rezultate 2. maja u Briselu© TANJUG/ DOPISNIK KiM

Premijer privremenih prisštinskih institucija Aljbin Kurti smatra  da će na narednom sastanku u Briselu sa srpskim kolegom Aleksandarom Vučićem razgovarati o sprovođenju Ohridskog sporazuma, bez odlaganja.

Kurti je izjavio da očekuje konkretne rezultate na narednom sastanku na najvišem nivou u Briselu koji je zakazan za 2. maj.

"Uvek sam spreman za sastanke na visokom nivou. Naredni sastanak biće održan u Briselu. Treba razgovarati o tome kako će se Briselski i Ohridski sporazum sprovesti bez odlaganja i u potpunosti", izjavio je Kurti.

Premijer tzv. Kosova čestitao je novim predsednicima četiri opštine na severu.

"Ovom prilikom molim sve one koji su juče izabrani da predano rade i služe bez razlike po nacionalnosti, poreklu, veri ili polu. Želim im dobar rad i obećavam da će ih Vlada podržati i pomoći. Stvoreni su uslovi da javne usluge, funkcionisanje sistema i održivost institucija rezultiraju boljim blagostanjem svih građana bez razlike", poručio je Kurti.

Premijer privremenih prištinskih institucija ni ovoga puta nije propustio priliku da okrivi Beograd i kako je rekao, “ilegalne strukture”, za slabu izlaznost građana na jučerašnjim izborima.

O izborima: Mirno, uz ucene Beograda

Aljbin Kurti ocenio je danas da su jučerašnji izbori u četiri opštine na severu KiM protekli mirno i bez incidenata.

On je zahvalio na dobroj organizaciji i bezbednosti CIK i policiji tzv. Kosova.

Ni ovoga puta nije propustio priliku da okrivi Beograd, odnosno, kako je rekao "ilegalne strukture", za slabu izlaznost građana na jučerašnjim izborima.

Kurti je ocenio da je izlaznost bila mala "jer je vladala atmosfera zastrašivanja i ucena", prenose Reporteri.

"Vladala je atmosfera zastrašivanja i ucena, tako da je izlaznost građana na izbore bila mala. Bojkot na severu je nametnut kampanjom pretnji zvaničnog Beograda. Zahvaljujem građanima na hrabrosti i smirenosti", rekao je Kurti i čestitao izabranim predsednicima i poslanicima.

Prema njegovim rečima, oni moraju da rade predano i služe bez razlike, a vlada tzv. Kosova će ih podržati i pružiti pomoć.

"Institucionalni sistem i javne službe moći će da funkcionišu više i bolje za dobrobit građana i (u korist) njihovih prava", rekao je Kurti.

Centralna izborna komisija objavila je preliminarne rezultate za vanredne izbore u četiri severne opštine. Prema preliminarnim rezultatima iz dve opštine, pobedili su Pokret Samoopredeljenje i Demokratska partija Kosova.

image