Srbija i Balkan

Hrvatska se naoružava: Stotine miliona evra stigle iz SAD i EU

S obzirom na količinu i raznovrsnost ugovorenih i planiranih nabavki, može se reći da se nikada nije kupovalo više naoružanja i opreme kao u ovih pet godina, piše "Jutarnji list"
Hrvatska se naoružava: Stotine miliona evra stigle iz SAD i EU© Milos Tesic/ATAImages

Hrvatsko Ministarstvo odbrane će od 2021. do 2026. kupiti naoružanje, municiju i opremu vredne 3,8 milijardi evra, piše danas zagrebački "Jutarnji list", dva dana nakon što je u Beogradu održan prikaz sposobnosti i tehnike Vojske Srbije i srpske vojne industrije "Granit 23".

Deo tog iznosa od 223 miliona evra, kako navode, su donacije vojne pomoći Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije.

Reč je, kako navode, o najvećem izdvajanju za naoružavanje i opremanje vojske od rata devedesetih godina.

"S obzirom na količinu i raznovrsnost ugovorenih i planiranih nabavki, može se reći da se nikada nije kupovalo više naoružanja i opreme kao u ovih pet godina",piše ovaj list.

U periodu od 2000. do 2020. godine, podsećaju, nabavka novih vojnih sistema bila je pre incident nego praksa. Za 180 miliona evra kupljeno je 126 oklopnih vozila "patria", 39 vojnih kamiona za 4,5 miliona evra, 27 polovnih nemačkih kamiona za 200.000 evra, 16 polovnih samohodnih haubica PzH2000 za oko 430 miliona evra.

Remontovano je sedam i kupljeno pet polovnih MiG-ova što je koštalo oko 18,5 miliona evra, a SAD su Hrvatskoj donirale 212 vozila MRAP-a. Navode da je u okviru sukcesije od Rusije nabavljeno 10 novih transportnih helikoptera MI 171Sh i sklopljen ugovor o izgradnji pet obalnih brodova, koji još nije realizovan.

Napominju da je to sve kada je u pitanju nabavka velikih vojnih sistema u poslednjih 20 godina. Komandantima je, dodaje se, poručeno da ne razmišljaju koliko to košta jer je hrvatska vojska dovedena do ruba tehničke održivosti budući da godinama nije ulagano u nabavku modernih vojnih sistema.

Ta činjenica, ali i promena globalnih okolnosti, dovela je do toga da se u vladi vojska više nije smatrala troškom, nego potrebom, a vojnim komandantima je poručeno da kažu šta im treba ne razmišljajući pritom o ceni.

image