Vučić: Na KiM se desio miran politički ustanak srpskog naroda, insistiraćemo na stvarnom dijalogu

Deset godina niste čuli Srbe, deset godina vam ponavljam da ih čujete, vi nećete da ih čujete, rekao je predsednik Srbije u obraćanju nakon održanih izbora na severu Kosova i Metohije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su se juče na Kosovu i Metohiji dogodile tektonske promene, da je srpski narod pokazao da traži potpuno drugačiji pristup međunarodne zajednice, pre svega zapadnih sila, da traži veće poštovanje, dijalog, i to stvarni, a ne nametanje rešenja.

"Nije i ne sme naša analiza izbora da bude površna i plitka, kao što to uvek rado prihvatimo i kažemo da je ono što se dogodilo poraz Kurtija i njegovog režima. Da, to je nedvosmisleno", rekao je predsednik, ali je dodao da je potrebno izvršiti i dublju analizu.

Vučić je u obraćanju iz Predsedništva kazao da je samo 13 Srba izašlo na glasanje juče, ali da je izašao i značajno manji broj Albanaca.

"Izbori su održani tako što je 13 kontejnera postavljeno na severu Kosova i Metohije", rekao je Vučić i izneo niz podataka o tome.

Ukupno je izašlo 449 Albanaca manje nego na prošlim lokalnim izborima, oni ne žive na severu Kosmeta, već ih dovoze tamo, rekao je Vučić.

"Izbori su pokazali nekoliko dobrih i nekoliko teških stvari o kojima ćemo morati da vodimo računa. Pod broj jedan, to je izborni debakl Kurtija i Kvinte", kaže Vučić.

Dodaje da je ovo istorijski rezultat, jer se nikada slično nije desilo na evropskom tlu, da organizujete izbore, a da izlaznost bude 0,029 odsto.

Treća stvar je, kaže Vučić, to što su Srbi pokazali složnost, te da su pokazali referendumsko opredeljenje.

"Ovo je pokazalo ogromno jedinstvo srpskog naroda. Srbi su se ponašali, ne samo savesno i odgovorno, nego kao veoma snažan naroda, koji je bio spreman da pokaže odlučnost da se suprotstavi okupacionim gaulajterima", kazao je Vučić.

Prema njegovim rečima, najznačajnija poruka i nama i celom svetu je da suštinskog dijaloga nema, te da ne razgovaramo, već dobijamo nametnute papire koji uvek moraju da idu u prilog Prištine.

"Kada im govorite da se nešto dešava na KiM, da se nešto prelama u srcima ljudi, oni kažu to nešto Vučić priča", kaže predsednik Srbije.

Deset godina nisu hteli da čuju Srbe

Prema rečima Vučića, rezultati izbora pokazuju novu političku realnost koju mnogi nisu razumeli. "Kaže Petar Stano da se ubrza dijalog između kosovskih Srba i prištinskih vlasti. Znači da vi niste razumeli, oni baš to neće. Vi ništa niste razumeli, trebalo je duže da sednete. Srbi su tražili da ih čujete i saslušate, molili vas bezbroj puta da ne šaljete specijalce, niste hteli da čujete", poručio je Vučić.

Kako je dodao, nisu razumeli jedinstvenu poruku srpskog naroda koja je: mi hoćemo da se naš glas čuje i nećete moći da radite bez nas i onoga što mi želimo da čujete.

"Deset godina niste čuli Srbe, deset godina vam ponavljam da ih čujete, vi nećete da ih čujete", kazao je Vučić i dodao da su lagali i varali srpske vlasti u pregovorima, te da zato nije hteo ništa da potpiše.

On je kazao da još nije doneo odluku o odlasku u Brisel 2. maja na pregovore, ali da će verovatno otići. Napomenuo je da na Zapadu ne znaju ništa o pregovorima, kao i da nije potrebno da se čeka plan prištinske vlade o formiranju Zajednice srpskih opština već je potrebno da dokument donese srpskih pregovarački tim.

"Radite šta hoćete, ali da nas varate i lažete ubuduće, ne možete", poručio je Vučić i dodao da se Srbi neće vratiti u institucije čak i ako formalno bude navodno započet proces formiranja ZSO.

"Sve je samo varanje ne bi li Kosovo steklo punu nezavisnost, a ne bi li nama pogled i oči zamaglili", poručio je Vučić, a na potpitanje na koga tačno misli kada govori o varanju, rekao je da misli na zapadne predstavnike u dijalogu.

Napomenuo je da je pred nama težak period, da nam nije potreban sukob sa NATO-om, ali da nećemo dozvoliti da srpski narod ostane nezaštićen.

"Drugog maja u Briselu se ništa neće dogoditi, razvodniće sve i kriviti Srbiju, kada im padne na pamet", kazao je predsednik Srbije.

Okupaciji mora da dođe kraj, mi biramo trenutak kad će to da se desi

Predsednik je poručio da je naš zaključak da ćemo štiti srpski narod, poštovaćemo Ustav Republike Srbije, ali ćemo insistirati na stvarnom dijalogu, koji nam je potreban sa Albancima i Evropljanima, a ne na tome da "nekih pet dođe i kaže uzmi ili ostavi", aludirajući na pet predstavnika Zapada koji su ponudili Prištini i Beogradu takozvani evropski plan.

"Nama je potreban stvarni dijalog o našim nacionalnim i državnim pitanjima. Plašim se da je ovo uvod u veću i dublju krizu u mesecima i godinama pred nama i da će za to biti krivi oni koji nisu hteli da čuju Beograd", rekao je Vučić.

Na pitanje šta smatra stvarnim dijalogom, Vučić kaže da nikada nije bilo dijaloga, jer Priština ima sve vreme samo jedan uslov, a to je da Srbija mora da prizna nezavisnost tzv. Kosova i u tome ima podršku Kvinte.

"Ja se nikada nisam ni rukovao sa Kurtijem, a kamoli razgovarao", rekao je predsednik Srbije.

"Ovo je ne sumrak, već mrak za demokratiju i dokaz kako je sve dozvoljeno ne bi li se Srbi unizili. Ovo je takođe pokazalo da su Srbi snažan, odgovoran narod koji je pokazao da su Srbi spremni da štite svoje interese", kazao je Vučić i poručio: "jednom okupaciji mora da dođe kraj, a mi smo ti koji biraju taj trenutak".

Istakao je da će Srbija glasati protiv članstva Kosova u Savetu Evrope o čemu će se danas raspravljati na sastanku Komiteta ministara.

"Nemojte više da nas lažete i varate, to je sve što imam da vam kažem, ovima iz Evrope i sveta koji misle da imaju pravo da nas varaju i da tumače stvari onako kako im padne na pamet, a ne onako kako piše ili kako je dogovoreno", naveo je Vučić.