Srbija i Balkan

Severna Mitrovica, dan posle: Šta očekivati od gradonačelnika sa nekoliko stotina glasova?

Ako je u četiri opštine, od 45.000 Srba koji imaju pravo glasa, glasalo 13, kakva je to vlast, ali ako iz Evrope kažu da je to demokratija, da je to najdemokratskija zemlja u Evropi, kažu jutros Srbi na severu KiM
Severna Mitrovica, dan posle: Šta očekivati od gradonačelnika sa nekoliko stotina glasova?© FOTO TANJUG/ DOPISNIŠTVO KIM

Samo na prvi pogled, jutros je u Severnoj Mitrovici isto kao juče. U stvari, ništa nije isto. Opština u kojoj je više od 90 posto Srba, za nekoliko nedelja imaće gradonačelnika Albanca, i to kandidata koji će voditi grad sa dvadesetak hiljada ljudi, uz pomoć ukupno 519 glasova svojih sunarodnika, koliko je dobio na jučerašnjim izborima koje su Srbi bojkotovali. I on je sa tih 519 glasova pobedio.

Erden Atić, sinoć je u Bošnjačkoj mahali, proglašavajući pobedu, rekao da jedva čeka susret sa građanima "divnog grada". S druge strane, otvoreno pitanje je kako će većinski deo Severne Mitrovice dočekati Atića, gradonačelnika iz Samoopredeljenja Aljbina Kurtija. Džaba što je  sinoć, već u drugoj rečenici, "za naredne dve i po godine" koliko će mu trajati mandat, najavio "velike investicije".

Pitanje svih pitanja od jutros, makar što se tiče gradonačelnika Severne Mitrovice, je kako će proteći "preuzimanje" vlasti, dolazak Atića u novu kancelariju, na novu dužnost, i kako će proteći prvi dani "vladavine". Istina, albanska manjina u Severnoj Mitrovici već je preuzela Skupštinu opštine. Sednica na kojoj je 16 odbornika Albanaca preuzelo mandate kolega Srba, koji su napustili kosovske institucije početkom novembra prošle godine, održana je sredinom decembra, u vreme kada su širom Kosova bile barikade, i tada je sve prošlo bez ikakvih problema. Naravno, uz jake policijske snage koje su obezbeđivale zgradu SO Severna Mitrovica u Bošnjačkoj mahali.

U još jednoj opštini na severu Kosova i Metohije, u Zubinom Potoku, albanski odbornici preuzeli su mandate Srba krajem prošle godine, sada Albanci imaju apsolutnu većinu u skupštini te opštine, ali je sednica na kojoj je ustanovljena nova većina održana, ne u sali Skupštine opštine Zubine Potok u samom gradu, nego u albanskom selu Čabra.

Jutros u Severnoj Mitrovici na pitanje šta bi moglo da se događa narednih nedelja, očekuju li novu krizu, posle izbora koje su bojkotovali, građani uglavnom sležu ramenima. Kažu da je potpuno van pameti da čovek sa 519 glasova, sa tek nekoliko srpskih glasova, upravlja gradom, i da to neće biti njihov gradonačelnik, da od Atića ne očekuju apsolutno ništa.

"Ako je u četiri opštine, od skoro 45.000 Srba koji imaju pravo glasa, glasalo njih 13, kakva je to vlast, kakva demokratija, ali, ako iz Evrope kažu da je to demokratija, da je to najdemokratskija zemlja u Evropi, onda u redu, onda tako treba", sarkastično jutros kažu neki od naših sagovornika na šetalištu u Severnoj Mitrovici.

Potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić sinoć je izdao sapštenje u kome je naveo da srpski narod neće dozvoliti da im opštine vode oni koji su osvojili jedan ili dva odsto glasova. Radoičić je u svoje i u ime Srpske liste zahvalio srpskom narodu iz Leposavića, Zvečana, Kosovske Mitrovice i Zubinog Potoka na "pokazanom patriotizmu, dostojanstvu, časti i jedinstvu", poručujući onima koji "misle da sa jednim ili dva odsto glasova mogu da vode opštine na severu, da im srpski narod to nikada neće dozvoliti".

"Nadam se da su svi dobro razumeli jasnu poruku koju im je srpski narod sa severa Kosova i Metohije danas poslao", saopštio je sinoć Radoičić.

Osim pitanja šta Srbe na severu Kosova i Metohije očekuje narednih dana i nedelja, nova kriza, zatezanje odnosa sa Prištinom, otvoreno je i pitanje da li ljudi na severu imaju neke mehanizme kojima bi mogli da se suprotstave odlukama albanskih gradonačelnika koji će njihovim opštinama vladati sa 500, 300, ili samo sa 100 osvojenih glasova, kao u Leposaviću, na primer.

"Ukoliko novi gradonačelnik Severne Mitrovice Erden Atić bude radio protivno interesima većine, Srbi po zakonu imaju mogućnost da sa 20 odsto prikupljenih glasova organizuju referendum na kome mogu da ga "obore", izjavio je za N1 Aleksandar Arsenijević iz inicijative Srpski opstanak, prenosi jutros "Kosovo onlajn".

Uz podatak da je u Severnoj Mitrovici na izbore izašla tek četvrtina Albanaca upisanih u birački spisak, Arsenijević je naveo da su " shvatili da izborni proces nije demokratski".

A šta će biti sa kontejnerima?

Još jedna scena zabrinula je jutros građane Severne Mitrovice i severa Kosova i Metohije. Kontejneri u kojima su juče održani izbori, od Jarinja preko Banjske, Grabovca, naselja Tri solitera i kod autobuske stanice u Mitrovici, nisu jutros uklonjeni, pored njih su i jutros osvanule patrole kosovske policije, a bojazan građana je da se pretvore u improvizovane punktove specijalne policije.

Arsenijević navodi da su građani na ovom području i ranije imali navode iz Vlade Kosova da su punktovi na Bistričkom mostu, na Jarinju ili na Brnjaku privremeni, ali da stoje na tim lokacijama i danas.

"Atić je odrođen od većine stanovništva. Ako njegovo delovanje bude upereno protiv većinskog stanovništva i volje građana u daljim političkim akcijama, pozvaćemo se na Zakon o lokalnoj samoupravi Kosova, po kojem se sa prikupljenim glasovima 20 odsto stanovništva može raspisati referendum na kome možemo da oborimo gradonačelnika", objasnio je Arsenijević dodajući da isti zakon daje mogućnost da se svaka odluka skupštine obori potpisima 10 odsto građana.

Mediji na Kosovu postavljaju danas i pitanje gde će novi gradonačelnici uopšte raditi. Navodi se da osim opštine Severna Mitrovica, u kojoj su kosovska i srpska lokalna administracija odvojene u posebnim zgradama, u preostale tri opštine kosovska i srpska administracija su delile iste zgrade sve do početka novembra prošle godine, kada su se Srbi povukli iz lokalnih kosovskih institucija i kada je u zgradama ostala samo administracija u srpskom sistemu.

Veroljub Petronić, istraživač u oblasti bezbednosti iz Severne Mitrovice u izjavi za RT Balkan kaže da očekuje da će "kosovska policija u narednom periodu pojačati kontrole i provere vozila, kao i pretrese, delovanje na punktovima na severu Kosova i Metohije".

"To za posledicu može dovesti do revolta građana. Verovatno će te akcije policije biti u saradnji sa novim gradonačelnicima iz albanske zajednice. Sa druge strane, činjenica da je na izbore na severu izašla samo četvrtina Albanaca govori da i oni izbore smatraju neozbiljnim i nelegitimnim. Važno je da odluke gradonačelnika, skupština, raspisivanjem referenduma i sa 10 ili 20 odsto glasova stanovništva mogu biti oborene. Na svaku odluku koja Srbima ne bude odgovarala biće peticija, reakcije i oni će na to morati da reaguju", kaže Petronić.

Za jučerašnje izbore, citirajući jednu albansku poslovicu, naš sagovornik kaže da su prištinske vlasti iz straha da se nešto desi obezbedile veliki broj pripadnika policije na severu KiM. U Prištini su, dodaje on, očekivali da bi dan - dva pre izbora nešto moglo da se desi, pa su povećanim prisustvom policije navodno hteli da obezbede sigurnost, a u stvari da bi sprečili bilo kakav eventualni revolt, građansku neposlušnost.

"U narednim danima i nedeljama i te kako može doći do pogoršanja bezbednosne situacije, jer je ovo prelomni trenutak od 1999. godine kada se može desiti, ne samo bojkot institucija, kao do sada, nego da Srbi traže da Albanci izađu iz zgrada opština, kancelarija, svesni da su na neligitiman način došli na ta mesta. Jer da su bili pravi izbori oni nikad ne bi uspeli da osvoje te mandate", zaključuje Petronić.

 

image