Viola fon Kramon optužuje Beograd zbog srpskog bojkota izbora na KiM

Fon Kramon je istakla žaljenje zbog odsustva srpskih političkih predstavnika i osudila navodno "zastrašivanje" drugih kandidata

Izvestilac za Kosovo i Metohiju u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon oglasila se povodom jučerašnjih izbora na severu Kosova i Metohije i istakla žaljenje zbog odsustva srpskih političkih predstavnika, osudila navodno "zastrašivanje" političkih oponenata i ocenila da se ZSO mora uspostaviti što pre.

Ona je navela da su izbori za gradonačelnike i izbori za skupštinu opština koji su održani u nedelju, 23. aprila, u opštinama Leposavić, Zvečan, Zubin Potok i Severna Mitrovica bili u skladu sa , kako je rekla, "kosovskim pravnim okvirom".

Fon Kramon je istakla žaljenje zbog odsustva srpskih političkih predstavnika i osudila navodno "zastrašivanje" drugih kandidata.

"Duboko žalim što je glavna politička snaga na severu Kosova, Srpska lista, odbila da učestvuje na ovim izborima i najoštrije osuđujem zastrašivanje svih onih koji su želeli da se kandiduju ili glasaju u nedelju", napisala je fon Kramon u saopštenju.

Izvestilac za KiM je navela da je bojkot naređen od strane srpske vlasti u Beogradu i dodala da je, po njenom mišljenju, takvo ponašanje "neprihvatljivo".

"Posle jednog odlaganja izbora, bojkot koji je orkestrirala srpska vlade u Beogradu, kao i zastrašivanje opozicionih srpskih političkih lidera, neprihvatljivi su i protivni su demokratskim standardima. Retorika koja dolazi sa najviših instanci u Srbiji prema kosovskim zvaničnicima je žalosna i mora prestati", navodi Fon Kramon.

Ona je ocenila  da je sada vreme da se Srbi vrate u institucije i istakla da će EU raditi na formiranju ZSO.

"Trenutni institucionalni i bezbednosni vakuum mora da se reši dijalogom sa lokalnim stanovništvom na severu Kosova. Sada bi trebalo olakšati trajni povratak kosovskih Srba u institucije. Rad na uspostavljanju ZSO treba da se završi što pre, pošto će EU blisko sarađivati sa svim relevantnim stranama na ponovnom uspostavljanju bezbednosti i normalnog života za sve građane u ovim opštinama", navela je Fon Kramon.