Srbija i Balkan

Potpisana izjava o zaštiti imovine Republike Srpske

Pozvaćemo sudije Ustavnog suda BiH iz Republike Srpske da napuste, rekao je predsednik RS
Potpisana izjava o zaštiti imovine Republike Srpske© TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Predstavnici parlamentarnih stranaka potpisali su danas izjavu o zaštiti imovine, odnosno plan delovanja organa u Republici Srpskoj, rekao je u Banjaluci danas predsednik RS Milorad Dodik. 

Dodik je istakao da izjava, odnosno plan aktivnosti sadrži 21 zaključak i održava poštovanje Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH, ali i jednako favorizuje prava Srpske dobijena ovim sporazumom.

"Dokument je u suštini ostao isti, kao što je predstavljeno pre nekoliko dana. Sve političke partije koje su prisustvovale prethodnom sastanku, izuzev SDS-a, su potpisale akt. Srpska nesumnjivo ovim planom ulazi u proces jačanja svojih utvrđenih nadležnosti koje je imala po Dejtonskom sporazumu", rekao je Dodik.

On je istakao i da Ustavni sud nije štitio Ustav BiH, već ga je razgradio, zloupotrebljavajući svoju ulogu.

"U sredu imamo sednicu NSRS gde ćemo pozvati sudije Ustavnog suda BiH iz Republike Srpske da napuste svoje pozicije", rekao je Dodik.

Ovom sastanku je, kako podseća RTRS, prethodio sastanak održan u petak u Palati Republike na inicijativu predsednika Srpske, nakon što su bošnjački politički predstavnici potpisali izjavu o budućem delovanju kada je reč o imovini.

U izjavi je navedeno da će Republika Srpska ponuditi Federaciji BiH potpisivanje sporazuma o mirnom razdruživanju ukoliko se nastavi antidejtonsko delovanje Ustavnog suda BiH i političkih predstavnika iz Federacije BiH prema Republici Srpskoj.

Usaglašeno je da političke stranke neće učestvovati u raspravi o ovoj temi u Parlamentarnoj skupštini BiH. Priprema se i odluka o povlačenju srpskih sudija iz Ustavnog suda BiH.

Izjava je potpisana na sastanku kojem su, pored Dodika, prisustvovali i predsednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, premijer Radovan Višković, ministri i predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama.

Na sastanku su bili i predsednik Socijalističke partije Petar Đokić, DEMOS-a Nedeljko Čubrilović, NPS-a Darko Banjac, DNS-a Nenad Nešić, SPS-a Goran Selak i NDP-a Bojan Šapurić.

Nisu se odazvali predstavnici SDS-a, PDP-a i Liste za pravdu i red.

image