Srbija i Balkan

Dodik: Glasanje BiH u Savetu Evrope je kršenje Dejtonskog sporazuma

Ako je jasan stav da samoproglašeno Kosovo nije priznato, onda se prema tome svi moraju tako da odnose. U BiH o spoljnoj politici odlučuje Predsedništvo, pa je i za tu odluku bila potrebna saglasnost i drugih, poručio je predsednik Republike Srpske
Dodik: Glasanje BiH  u Savetu Evrope je kršenje Dejtonskog sporazuma© FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bg

Bosna i Hercegovina bila je jedna od zemalja koje su ostale uzdržane tokom glasanja o stavljanju u proceduru zahteva "Kosova" za prijem u Savet Evrope, a predsednik Republike Srpske Milorad Dodik takav postupak ambasadora BiH u toj organizaciji ocenio je kao dokaz stalnog kršenja Dejtonskog sporazuma i Ustava te države.

"Ako je jasan stav da samoproglašeno Kosovo nije priznato, onda se prema tome svi moraju tako da odnose. U BiH o spoljnoj politici odlučuje Predsedništvo, pa je i za tu odluku bila potrebna saglasnost i drugih. Oni sami ne poštuju sebe, a očekuju da ih drugi poštuju", rekao je Dodik, a preneo RTRS.

On je istakao da je ambasador BiH glasao bez saglasnosti Predsedništva BiH, mimo utvrđenih procedura.

Dodik je ponovio da Republika Srpska ne priznaje samoproglašeno Kosovo, naglasivši da je glasanje ambasadora nekorektno i neprihvatljivo, te da se zaobilaženjem utvrđene ustavne procedure i instrukcijama baziranim na ličnim procenama, neprestano nanosi štetu kako Srbima u BiH, tako i u regionu.

Predsednik Republike Srpske je rekao da oni koji zagovaraju takav pristup zahtevaju da Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH, a čim im se ukaže prilika spremni su da uruše integritet Srbije i doprinesu njenoj satanizaciji.

"To je neprihvatljivo. Republika Srpska ne priznaje samoproglašeno Kosovo i bilo kakav status u bilo kakvim organizacijama", istakao je Dodik.

Na odluku BiH tokom glasanja u Savetu Evrope osvrnuo se i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

"Takođe bih podsetio da je BiH bila uzdržana. Zamislite te ironije. Zamislite kada bi se Republika Srpska sada prijavila za članstvo, kakva je to ironija i bezobrazluk, a nama drže predavanje da mi utičemo na rasturanje teritorijalnog integriteta BiH. Oni direktno učestvuju u rasturanju teritorjalnog integriteta Srbije", rekao je Dačić.

Na glasanju u Komitetu ministara Saveta Evrope, Srbija, Azerbejdžan, Gruzija, Rumunija, Kipar, Španija i Mađarska rekle izjasnile su se protiv zahteva Kosova, dok su Grčka, Slovačka, Moldavija, Ukrajina i BiH bile uzdržane. Jermenija nije glasala. 

image