Srbija i Balkan

Rusko MSP: Izbori na "Kosovu" su parodija demokratskog procesa

Upravo tako izgleda kosovska 'vladavina prava' o kojoj toliko pričaju SAD i EU, ističu ruske diplomate
Rusko MSP: Izbori na "Kosovu" su parodija demokratskog procesa© FOTO TANJUG/ DOPISNIŠTVO KIM/

Izbori na severu "Kosova" za Ministarstvo spoljnih poslova Rusije predstavljaju - parodiju demokratskog procesa.

"Privremeni organi samouprave u Prištini nastavljaju da zaoštravaju situaciju na Kosovu i namerno dijalog sa Beogradom vode u ćorsokak. Ponovo je na udaru autohtono srpsko stanovništvo i njihova osnovna prava i slobode. Još jedan dokaz toga je održavanje takozvanih opštinskih izbora u severnom delu koji je naseljen Srbima", navelo je rusko ministarstvo.

U saopštenju objavljenom na njihovom sajtu podseća se da je uprkos bojkotu srpske većine i njihovom odbijanju da predlože svoje kandidate, glasanje ipak održano pod pritiskom Zapada.

"Rezultat je predvidljiv. Srbi su jednoglasno bojkotovali ovu parodiju demokratsko procesa“, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Istovremeno, kako dodaju, "zanemarljivo mala izlaznost" i nepostojanje elementarnih uslova za izražavanje volje građana "nisu sprečili Prištinu da izbore proglasi uspešnim i sa neskrivenim cinizmom proglasi pobednike".

"Upravo tako izgleda kosovska 'vladavina prava' o kojoj toliko pričaju SAD i EU. To je provokativna zamena opšteprihvaćenih izbornih procedura sramnom imitacijom. Ona, ipak, sasvim odgovara Zapadnim sponzorima Prištine koji podstiču okupaciju severa Kosova i nastoje da Srbima konačno oduzmu glas pred progonom i terorom koji je pokrenuo lokalni 'premijer' Aljbin Kurti", saopštilo je ministarstvo.

image