Vučević o KiM: Nema te okupacije koje se nismo oslobodili

Srbi se neće vratiti u institucije dok ZSO ne bude formirana i dok se prištinske snage ne povuku sa severa, poručio je ministar odbrane Srbije

Ministar odbrane Republike Srbije Miloš Vučević istakao je da Beograd nastoji da održi vojnu neutralnost, i naveo da je sada na KiM na snazi "ogoljena okupacija", ali da ujedno "ne postoji okupacija koje se nismo oslobodili".

Vučević je naveo da vojna neutralnost Srbije smeta mnogim međunarodnim akterima, podsetivši da je i Švedska nakon 200 godina neutralnosti podnela zahtev za pristup u NATO.

On je naveo da Srbija jeste na evropskom putu, ali da državno rukovodstvo smatra "da je najbolje da budemo vojno neutralni" i da ne može gaziti osećanja naroda i praviti se da se NATO agresija nije desila, iako se od nekih učesnika u javnom, medijskom dijalogu često može čuti suprotan stav.

"Voleo bih da svi ti pametnjakovići obiđu porodice stradalih i njima to kažu", izjavio je Vučević za TV Pink i dodao da mora da se poštuje bol i cena koju je naš narod platio.

Srbija ne treba da se stidi ni jednog svog borca

Ministar odbrane je istakao da Srbija ne treba da se stidi ni jednog svog borca, ni onih koji su ratovali u Sloveniji, ni onih koji su bili proganjani u Hrvatskoj, ni onih koji su se borili u BiH i na KiM 1998. i 1999. godine.

Vučević navodi da, iako je bitka na Košarama postala simbol "sukoba Davida protiv Golijata", ne treba zaboraviti Paštrik i druge delove Kosova i Metohije, gde su se vodile teške borbe.

"Kontejner izbori" farsa demokratije

Ministar odbrane Republike Srbije nazvao je izbore na severu KiM farsom demokratije. On je istakao da "ono što nas može učiniti ponosnim jeste činjenica da Srbi nikad nisu bili jedinstveniji", podsetivši da je sveukupno 13 Srba izašlo na izbore, a da postoje nebrojena biračka mesta, na kojima niko nije glasao.

"Vi hoćete da nametnete dva do tri odsto glasova većini od 98 odsto stanovništva. Je l to demokratija? Jesu li to evropske vrednosti?", zapitao se Vučević.

On je napomenuo da je poruka Srba na KiM da oni ne žele da žive u nezavisnom "Kosovu" već u Srbiji.

Snažan bojkot srpske zajednice

Vučević je ocenio da rezultati izbora ukazuju na "snažan bojkot srpske zajednice na okupaciju na KiM", izjavivši da je "to sad ogoljena okupacija. Kad-tad ćemo se osloboditi, ne postoji okupacija koje se nismo oslobodili", podsetio je Vučević.

On je dodao da je "čudo" da su Srbi izdržali toliko u prištinskim institucijama, nakon potpisivanja Briselskog sporazuma.

Nastavak dijaloga sa Prištinom

Upitan kako misli da će sada izgledati nastavak dijaloga, Vučević je rekao da ne zna, ali je istakao da je "važno da se pregovara, da ne bi dobili priliku da nas optuže za opstrukciju dijaloga, što su nam često prigovarali."

"Moramo biti trpeljivi i mudri", upozorio je on.

Ministar odbrane je rekao da je Beograd spreman da ide u implementaciju onoga što je obećao, ujedno istakavši da su crvene linije Srbije jasne.

"Srbi vam se neće vratiti u institucije dok ne napravite ZSO i u skladu sa definisanim principima povučete snage sa severa. Dotle vi radite svoje, a mi čekamo trenutak oslobođenja", poručio je Vučević.