Srbija i Balkan

Vučić o glasanju u SE: Zašto bismo sada poštovali teritorijalni integritet Ukrajine

Mi nismo zemlja koja će za dan ili noć promeniti sve odnose sa celim svetom, poručio predsednik Srbije
Vučić o glasanju u SE: Zašto bismo sada poštovali teritorijalni integritet Ukrajine© Танјуг

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle sednice Vlade Srbije, na kojoj se razgovaralo o aktuelnoj situaciji o Kosovu i Metohiji, kaže da je bilo očekivano da će u Savetu Evrope tzv. Kosovo imati većinu i ponovio da su 33 zemlje podržale Prištinu.

"Znali smo da ne možemo da utičemo mnogo na zemlje članice EU i kandidate za prijem koji bezpogovorno slušaju Zapad. Sve je to očekivano, neočekivana je odluka Mađarske", rekao je Vučić i dodao da je zahvalio mađarskom premijeru Viktoru Orbanu na prijateljstvu i pravoj političkoj odluci.

On je zahvalio Španiji, Rumuniji, Azerbejdžanu, Gruziju i Kipru, kao i ostalim zemljama koje su, kako je rekao, podržali međunarodno pravo i povelju UN. Dodao je da je razočaran odlukom Crne Gore.

"Mi nismo zemlja koja će za dan ili noć promeniti sve odnose sa celim svetom. Da li je bilo razočaranja, naravno da je bila. Srbija nikada nije bila uzdržana po pitanju integriteta Ukrajine. I da ta odluka nije slučajna, obaveštavam vas da su ukrajinski predstavnici tražili pauzu da se konsultuju sa američkim savetnicima. Neki poput BiH i Jermenije su nestali sa glasanja. Grčki stav smo očekivali. Razgovarali smo kako da se ponašamo i da ne sečemo sebi nogu. Moramo više da poštujemo one koji su prijateljski nastrojeni i da to dobro pamtimo. Ako neko ne poštuje teritorijalni integritet Srbije, zašto bismo mi poštovali njihov integritet. Princip reciprociteta", rekao je Vučić.

Dodao je da je jedna stvar da li nekome uvodite sankcije ili ne, ali da je poštovanje teritorijalnog integriteta druga stvar. 

Predsednik Srbije kazao je da je odluka u Savetu Evrope velika sramota.

"Ovo je velika sramota, to se nikada nije desilo u Savetu Evrope, nikada preglasavanjem niko nije primljen. Nikada nije primljena nepriznata zemlja ili zemlja oko koje postoje problemi u vezi sa njenim teritorijalnim integritetom", naglasio je.

Poručio je da je sa ministrima razgovarano kako da se ubuduće ponašamo.

"Ne smemo da zaboravimo na one koji su prijateljski nastrojeni", naglasio je Vučić i dodao da ćemo koherentno urediti spoljnu politiku.

Dubinske promene u spoljnoj politici

"Da vodimo računa o bilateralnim odnosima, da ne izlazimo iz granica reciprociteta, ako neko ne poštuje naš teritorijalni integritet, zašto bismo mi poštovali njihov. Možemo i da ćutimo ukoliko su oni protiv integriteta Srbije. Poštovaćemo norme i povelje UN, ali kada to ispunimo sledi drugi zadatak, a to su dubinske promene po pitanju raznih rezolucija", zaključio je predsednik Srbije.

On je dodao da nije reč o tektonskim promenama, ali da su to dubinske promene u spoljnoj politici. Kao i da da nismo oduševljeni odlukom Crne Gore koja je glasala za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope i da će to uticati na naše odnose.

"Mogli ste da budete uzdržani jer je to isto juče bilo. Mogli ste bar malo pažnje da pokažete prema Srbiji, ali nemojte da očekujete da ćemo ubuduće mi vas da molimo za milost", poručio je predsednik.

Ostaje nam da se odlučimo, kako kaže, kako ćemo da glasamo za jedan veliki pravni akt na sednici Saveta Evrope, kada će se očekivati da se svih 46 članica izjasni o teritorijalnom integritetu Ukrajine i Moldavije. 

"To smo uvek podržavali, videćemo kako ćemo da glasamo. Problem će nastati jer sve odluke moraju da budu donete konsenzusom, a taman su sve pripremili", navodi Vučić.

Srbija će se suprotstaviti okupaciji severa KiM

Dodao je da neće biti lako ako budemo jedini koji će glasati protiv te rezolucije, ali ćemo staviti na znanje svima naš stav.

"Svi koji kažu da je sve u skladu sa nekim sporazumima lažu. U implementacionom sporazumu toga nema jer ga je izbacio Aljbin Kurti. Jasno je svima da toga nema, to svi znaju, zato i ćute. Dobro, izgurali ste to, sada ćemo da vidimo. Izgurali ste i izbore, sada imate okupaciju, ali nigde se okupacija nije proslavila", rekao je predsednik i dodao da ćemo mi da biramo trenutak kada ćemo i kako da se suprotstavimo okupaciji.

Naveo je da je ponosan na Vojsku Srbije, kao i većina građana Srbije.

Osvrnuo se na retoriku Bljerima Velje iz kabineta predsednice tzv. Kosova, koji je poručio na Tviteru da Petar Petković laže, Vučić je rekao da to demonstrira koliko su nervozni.

"Lepo je kada se predstavljaju kao simbol slobode i demokratije, a moraju da objašnjavaju izlaznost na izbore od 3,4 odsto", rekao je predsednik.

image