Ana Brnabić otkazala posetu Grčkoj zbog stava o "Kosovu" u Savetu Evrope

Grčki mediji ističu da je Micotakisova vlada uspela da poremeti diplomatske odnose sa tradicionalno prijateljskom zemljom, Srbijom

Premijerka Srbija Ana Brnabić odustala je od učešća na Ekonomskom forumu u Delfima zbog neutralnog stava Grčke u Savetu Evrope prilikom glasanja o članstvu tzv. Kosova u toj organizaciji, saznaje Sputnjik iz diplomatskih izvora.

Podsećamo da je zahtev "Kosova" za prijem u Savet Evrope prosleđen juče u dalju proceduru u Parlamentarnu skupštinu ove organizacije.

Za ovu odluku glasali su predstavnici 33 zemlje, a sedam je bilo protiv.

Srbija, Azerbejdžan, Gruzija, Rumunija, Kipar, Španija i Mađarska rekle su "ne". Grčka, Slovačka, Moldavija, Ukrajina i BiH bile su uzdržane. Jermenija nije glasala. Zeleno svetlo tzv. Kosovo, iz regiona je dobilo od Crne Gore, Slovenije, Severne Makedonije, Hrvatske i Albanije.

I grčki mediji su se pozabavili tom temom, ističući da je Micotakisova vlada uspela da poremeti diplomatske odnose sa tradicionalno prijateljskom zemljom, Srbijom.

"Još jedan 'uspeh' u spoljnoj politici zabeležila je Micotakisova vlada, pošto je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić otkazala učešće na Delfi forumu", navodi portal "Idajzis".

Povodom grčkog stava na glasanju u Savetu Evrope oglasio se i bivši ministar spoljnih poslova Grčke Jorgos Katrugalos koji je naveo da Grčka uvek mora da promoviše mir i stabilnost na Balkanu, podržavajući obostrano prihvatljive korake i rešenja.

"Ovom cilju ne doprinosi ni odluka vlade da se u glasanju za prijem Kosova u Savet Evrope razlikuje od drugih zemalja EU koje ne priznaju Kosovo, poput Španije, Rumunije i posebno Kipra, koje su glasale protiv", naveo je on na Tviteru.

Istovremeno, to slabi ulogu posrednika koju bi Grčka trebalo da ima u regionu, ocenio je Katrugalos, koji je funkciju šefa diplomatije obavljao u periodu od februara do jula 2019. godine, u vreme vlade Aleksisa Ciprasa.

Grčki mediji prenose i izjavu ministra spoljnih poslova Srbije Ivica Dačića da je razočaran stavom koji je Grčka zauzela na glasanju o zahtevu tzv. Kosova za članstvo u Savetu Evrope.

"Grčka me je iznenadila. Ministar iz Grčke je bio na slavi kod predsednika Vučića. Predsednica Grčke je govorila o tome da oni ne priznaju Kosovo. Ovde je reč o teritorijalnom integritetu i suverenitetu", podsećaju grčki mediji na reči šefa srpske diplomatije.