Dodik: Muslimani bi da rasparčaju Srbiju, da prihvate "Kosovo" kao državu

Sarajevu nije problem Republika Srpska, nego Srbija, poručio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je ponosan na "veliku Srbiju" i upitao zašto ne bi ona postojala, kao i zašto je neko protiv toga da Srbija bude velika i snažna.

"Zašto bismo mi Srbi stalno bežali od tog termina Velika Srbija. Zašto je problem srpski svet? On nije uvek po pretpostavci uvek ratni svet. Srpski svet je nešto sasvim drugo, nešto gde je naš Novak Đoković, gde je naša reprezentacija u košarci, naše pismo, naš film, Emir Kusturica i mnogo štošta drugo".

Nakon njegovog govora u Donjoj Gradini, hrvatski član Predsedništva BiH Denis Bećirović kaže da u tom govoru nije video strast i energiju, već javno "priznanje da postoji projekat Velike Srbije", a sarajevski član Predsedništva Željko Komšić rekao je da Dodik govori ono što misli, da mu fali novca i da je spreman na nove zločine.

"Sad saznajem da sam neki zločinac koji se sprema za nove zločine – zamislite budalaštine", poručuje Dodik.

Na pitanje o glasanju Bosne i Hercegovine o Kosovu u Savetu Evrope, Dodik je napomenuo da BiH nije priznala nezavisnost takozvanog Kosova i da nema nikakve odnose sa Prištinom.

"Muslimani bi da rasparčaju Srbiju, da prihvate Kosovo kao državu, i to im je malo, oni razmišljaju o Sandžaku. To je njihov tradicionalni i suštinski pristup", rekao je Dodik za RTS i dodao da Sarajevu nije problem Republika Srpska nego Srbija.

Kako je rekao bez obzira ko je koje političke opredeljenosti, svi imaju isti odnos prema Srbiji – žele da je vide slabu.

Poručio je da muslimani nisu zadovoljni onim što imaju, oni bi sad sve, da uzmu imovinu, da nema Republike Srpske, a Dodika da vide u zatvoru.

"Izetbegović je govorio da sve dotle dok je Srbija slaba oni imaju šansu, ali kad Srbija ojača oni nemaju nikakvu šansu. I to vreme polako dolazi, bez obzira što za mnoge ovde, džabalebaroše koji primaju apanaže iz Sarajeva kao što je Dušan Janjić da bi se svaki put oglasili protiv Republike Srpske, srpskog naroda i mene lično a znamo da rade na njihovim fakultetima", kazao je Dodik.

Dodik je pojasnio da se Aneks 4 Dejtonskog sporazuma tiče Ustava koji kaže da je Bosna i Hercegovina sastavljena od dva entiteta, tri konstitutivna naroda i da nastavlja da živi u međunarodno priznatim granicama sa unutrašnjim uređenjem predviđenim Ustavom.

Ističe da oni govore uvek istu politiku koja zastupa potpunu centralizaciju BiH, ne uvažavajući realni status utvrđen Dejtonskim sporazumom.

"Nego razgrađujući upravo taj status do nivoa da Republika Srpska nema smisla da postoji i da postane pravna ljuštura kako bi se jedno davno obećanje, a sada znamo isto tako da muslimani ne bi potpisali sporazum u Dejtonu da im nije obećano da će se kroz implementaciju sporazuma učiniti sve da se razgradi Republika Srpska i dogradi Bosna i Hercegovina", kaže Dodik.

Naglašava i da su muslimani uspeli da naprave percepciju da je neminovan rat ako Republika Srpska kaže mi smo od danas samostalni

"I da taj rat će neminovno da dovede do toga da muslimani brane državu. Republika Srpska nije njihova, apsolutno nije njihova. Oni su nacionalna manjina u Republici Srpskoj, kao što smo i mi nacionalna manjina u Federaciji", navodi Dodik.

Ističe i da je Ustavni sud poništio suštinu Dejtonskog sporazuma.

"Dejton je napravio dva entiteta – jedan monoetnički Republika Srpska, a drugi dvoetnički – Federacija BiH koja se na početku i zvala muslimansko-hrvatska federacija", rekao je Dodik.

"Onda su počele te igre ideološke, neoliberalne, kroz tu priču o Federaciji BiH da deklasiraju ono što se zvao projekat Herceg Bosne, a kasnije da se nastavi tu sa Republikom Srpskom što čine sve vreme", kaže Dodik.

Republika Srpska će biti samostalna država i to će u miru ostvariti

Na pitanje da li sada na dnevnom redu imovina, Dodik kaže da jeste.

"Po njima je na dnevnom redu imovina, ali mislim da su se prekombinovali. Mislim da apsolutno jedno jedinstvo postoji bar u pristupu, ako ne u delovanju svih političkih faktora u Republici Srpskoj", ističe Dodik.

Ističe da je imovina sad glavno pitanje u BiH, kao i da Republika Srspka neće ići u Sarajevo da o tome odlučuje.

"Ne postoji parlament BiH, već Parlamentarna skupština", dodaje Dodik.

Kaže da su ranije verovali da tu može nešto da se uradi.

"Sad vidimo da je to aždaja koja je zinula i kojoj ne može niko da zatvori usta. Dok ne progutaju Republiku Srpsku, neće se smiriti", poručuje Dodik.

Poručuje da je neće progutati i da će Republika Srpska biti samostalna država i u miru će to ostvariti, poručuje Dodik.

"Mi nemamo ratni plan, naši planovi nisu ratni, naši planovi su mirnodopski. Mi se pitamo kakva je ovo galama o ratu. Sa naše strane će biti mir", kaže Dodik.

Ističe i da je besmisleno da neko kaže da će nešto sprečiti oružjem.

"Kako ćete sprečiti jedan parlament da donese odluku i kaže danas proglašavamo Republiku Srpsku samostalnom državom", upitao je Dodik.

Na konstataciju da za to trebaju neki saveznici, Dodik pita: "A otkud znate da nemamo ponešto ili sasvim dovoljno".