Srbija i Balkan

Bocan-Harčenko: Podrška Prištini u Savetu Evrope je nagrada Kurtiju za antisrpsku politiku

Nije slučajno što je odluka usklađena sa lažnim 'izborima' u 4 pokrajinske opštine, napisao je ambasador na Tviteru
Bocan-Harčenko: Podrška Prištini u Savetu Evrope je nagrada Kurtiju za antisrpsku politiku© TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bg

Ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da je podrška Komiteta ministara Saveta Evrope prištinskoj aplikaciji za prijem u organizaciju faktički je nagrađivanje kosovskog "premijera" Kurtija od strane Zapada za antisrpsku politiku.

"Nije slučajno što je odluka usklađena sa lažnim 'izborima' u 4 pokrajinske opštine. Mislim da nije neophodno dokazivati da Priština sprovodi kurs SAD i EU", napisao je ambasador na Tviteru.

Podsetimo, Komitet ministara Saveta Evrope na sednici održanoj juče odlučio je da se pokrene procedura za razmatranje zahteva Kosova za prijem u tu organizaciju.

Protiv ovog predloga bile su Rumunija, Kipar, Španija, Azerbejdžan, Gruzija i Srbija, ali i Mađarska iako je država priznala nezavisnost Kosova.

Najveće iznenađenje bile su zemlje koje su bile uzdržane: BiH, Grčka, Slovačka, Moldavija i Ukrajina.

Dok su za predlog glasale 33 zemlje, Velika Britanija, Turska, Šavjacarska, Švedska, San Marino, Portugal, Poljska, Norveška, Holandija, Malta, Monako, Luksenburg, Litvanija, Letonija, Lihtenštajn, Italija, Irska, Island, Nemačka, Francuska, Finska, Estonija, Danska, Češka, Bugarska, Belgija, Austrija, Moldavija a iz regiona Crna Gora, Slovenija, Severna Makedonija, Hrvatska i Albanija.

image