Konačni rezultat izbora na severu KiM: Albanci gradonačelnici, Albanci odbornici

Sada i zvanično, opštine Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić dobile su gradonačelnike Albance, a Albanci će sedeti i u odborničkim klupama skupština ovih opština

Centralna izborna komisija tzv. Kosova objavila je konačne rezultate lokalnih izbora, koji su u četiri opštine na severu Kosova i Metohije, uglavnom u kontejnerima, održani u nedelju.

Sada i zvanično, opštine Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić dobile su gradonačelnike Albance, a Albanci će sedeti i u odborničkim klupama skupština ovih opština.

CIK je potvrdio da je novi gradonačelnik Leposavića Ljuljzim Hetemi iz "Samoopredeljenja" koji je na izborima dobio 100 glasova, ili 73,5 posto, dok je protivkandidat Aljbuljena Behljulji Hetemi iz PDK dobila 34 glasa, ili 25 posto od 136 izašlih birača.

U ovoj opštini dva glasa dobio je i Srbin Aleksandar Jablanović, predsednik Partije kosovskih Srba koji je, međutim, dva dana pred izbore odustao od kandidature.

I Severnom Mitrovicom upravljaće gradonačelnik Albanac, Erden Atić koji je osvojio 553 glasa ili 66,9 odsto, a zanimljivo je da je na prošlim lokalnim izborima, 2021. godine Erden Atić, tada takođe kandidat za gradonačelnika, osvojio duplo više glasova, 1.056, dok je Milan Radojević iz Srpske liste tada pobedio sa 10.833 glasa.

Kandidat PDK Taulant Keljmendi dobio je u nedelju 193 glasa a Betim Osmani iz GI "Mitrovica" 80 glasova.

U Zubinom Potoku pobedio je Izmir Zećiri iz PDK sa 197 glasova a pobednika u ovoj opštini sa apsolutnom srpskom većinom odlučilo je samo 17 glasova, kandidat "Samoopredeljenja" Fljartom Hasani osvoji je 180 glasova.

U Zvečanu, pobedio je kandidat PDK Iljir Peci koji je dobio 114 glasova, Fetah Peci iz "Samoopredeljenja" dobio je poverenje 72 sunarodnika, dok je naknadnim brojanjem glasova ustanovljeno da je nezavisni kandidat Slađana Pantović dobila sedam glasova, a ne pet kako je prvobitno javljeno.

Što se tiče borbe za odbornička mesta u skupštinama opština, u Leposaviću će vladati "Samoopredeljenje" koje je dobilo poverenje 85 sunarodnika, pa će SO Leposavić imati 15 odbornika, dok će PDK sa 21 glasom imati dva odbornička mesta, odnosno, za jedno odborničko mesto trebalo im je deset glasova. Dva odbornička mesta u SO Leposavić imaće i Partija kosovskih Srba Aleksandra Jablanovića, međutim, ta partija je odustala od izbora.

U opštini Zvečan, PDK je osvojila većinu od 11 odborničkih mesta sa 93 glasa, dok će "Samoopredeljenje" sa 65 glasova imati osam mesta, ovde je za jedno odborničko mesto trebalo, kako se ispostavilo, malo više od osam glasova.

Inače, pravnik Aljbert Krasnići izjavio je, prenosi danas "Gazeta ekspres", da novi gradonačelnici opština na severu KiM mogu da polože zakletvu i van opštinskih zgrada. Odnosno, objasnio je Krasnići, zakletva se može položiti i van sadašnjih zgrada opština.

Sa druge strane, profesor ustavnog prava Mazlum Baraljiu ocenio je, prenosi Gazeta blic, da postoji rizik da će izbori na severu biti ponovljeni ukoliko u roku od 30 dana novi gradonačelnici ne polože zakletvu.