Srbija i Balkan

Ko su prijatelji, a ko neprijatelji: RT Balkan analiza kako Srbija može da promeni spoljnu politiku

Nakon što su pojedine zemlje iznenađujuće glasale po zahtevu tzv. Kosova za prijem u Savet Evrope, Srbija je najavila promenu u spoljnoj politici
Ko su prijatelji, a ko neprijatelji: RT Balkan analiza kako Srbija može da promeni spoljnu politikuwww.globallookpress.com © Thomas Imo

Kako se odnose prema nama, tako ćemo i mi prema njima, rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, nakon što su pojedine zemlje iznenađujuće glasale po pitanju zahteva tzv. Kosova za prijem u Savet Evrope.

Ova izjava šefa srpske diplomatije na sednici Vlade Srbije koja je hitno sazvana, a kojoj je prisustvovao i predsednik Aleksandar Vučić, dobila je konkretnije posledice.

Naime, dogovoreno je da će biti izrađen strateški dokument u oblasti spoljne politike.

Najavljeno je da će dokument uneti dubinske i suštinske promene, da će cilj biti poštovanje partnera i prijatelja Srbije, koji nedvosmisleno pružaju podršku teritorijalnom integritetu naše zemlje i u skladu sa principima međunarodnog prava.

Sa druge strane, Srbija će u budućoj strategiji spoljne politike voditi računa o bilateralnim odnosima i neće izlaziti iz granica reciprociteta.

Bivši ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić kaže za RT Balkan da smatra da najavljena promena u spoljnoj politici Srbije suštinski ne može da bude mnogo duboka, iz hiljadu razloga.

"Mislim da Srbija uopšte nije faktor koji se pita, ali Srbija je ono što jeste, može da pruži otpor kojem se ne nadaju oni koji nam zlo misle", kaže Mrkić.

Dodaje da je prema njegovom mišljenju važna mera to da li će Srbija ikada uvesti sankcije Rusiji i napominje da ih nikada ne bi uveo.

"Nikada ne bih savetovao da Srbija uvede sankcije Rusiji", napominje naš sagovornik koji je bio savetnik nekadašnjeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

Na pitanje kako Srbija može da promeni odnos prema zemljama koje su glasale za članstvo takozvanog Kosova u Savetu Evrope, a naročito Crnoj Gori, koju je aktuelni ministar spoljnih poslova Ivica Dačić istakao, Mrkić kaže da ga potez Podgorice ne iznenađuje.

"Ovo što je Crna Gora uradila pod novoizabranim predsednikom meni nije iznenađenje. Naprotiv, bio bih iznenađen da se desilo suprotno", kaže Mrkić.

Spoljna politika Srbije na dva stuba

Dodaje da je dobro što se sve ovo desilo, jer se, kako je napomenuo, razotkriva pravo lice onih koji nam se predstavljaju kao prijatelji.

Bivši diplomata Zoran Milivojević ocenjuje da će se Srbija ubuduće držati principijelne politike u skladu sa svojim interesima i to je ključni kriterijum.

"U meri u kojoj se neka država u svojoj politici ponaša na način koji dovodi u pitanje državne i nacionalne interese Srbije, Srbija ima puno pravo da primeni reciprocitet u njenim odnosima sa tom državom", napominje Milivojević za RT Balkan.

Naš sagovornik ističe da Srbija ima dva stuba u spoljnoj politici prema kojima će se ponašati: državni i nacionalni interesi i principi, kao što su suverenitet i teritorijalni integritet.

"Srbija se, po pravilu, drži principa i to najbolje pokazuje primer odnosa prema Ukrajini. Ali ukoliko Ukrajina to ne poštuje, ne postoji nikakav razlog da se i Srbija tako ne ponaša", smatra Milivojević.

Na pitanje po čemu će se najpre pokazati da je Srbija promenila svoju spoljnu politiku, Milivojević kaže da to zavisi od drugih država, jer je u pitanju promena u smislu bilateralnih odnosa.

"To zavisi od ponašanja drugih zemalja i od dinamike međunarodnih odnosa. Kada govorimo o reciprocitetu, ne misli se na multilateralnom planu, nego na bilateralnom. To je plan u kojem će Srbija itekako voditi računa da se druge države odnose prema njoj i prema principima u slučajevima gde je tema Srbija", kaže Milivojević.

Odgovarajući na pitanje da li je Srbija do sada bila previše blagonaklona u odnosu prema drugim državama, Milivojević kaže da je u vreme samoproglašenja takozvanog Kosova Srbija bila više blagonaklona prema nekim zapadnim državama, za razliku od nekih manjih država, uključujući i naše susede, u to vreme.

image