Dodik: Đokovići časni, RTS snimkom napravio zamku; Javni servis pozvao BIA da istraži

Predsednik Republike izvinio se za, kako kaže, "spekulativni prikaz" na mrežama, a RTS pozvala Odeljenje za visokotehnološki kriminal i Bezbednosno-informativnu agenciju (BIA) da utvrde kako je snimak dela neformalnog razgovora pred početak emisije "Oko" dospeo u javnost

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji se našao u centru skandala, kada je na društvenim mrežama objavljen video-snimak u kome on negativno komentariše porodicu Novaka Đokovića, izvinio se bližnjima najboljeg svetskog tenisera. Dodik je poručio da je RTS, na kojoj je, pred emitovanje emisije "Oko" izgovorio spornu izjavu, delovala u "formi sačekuše".

"Mada su, mogu ti reći, malo ovi Đokovići teški u pi**u materinu, uf… Naši ljudi to doživljavaju na emociju, a kada uđeš u posao, auuu. Ciganija poprilična mogu ti reći... Oni saradnici njegovi, još izgubi...", čuje se na snimku da Dodik kaže voditelju Gorislavu Papiću.

RTS je, istakao je Dodik u svom saopštenju, na ovaj način, "delovao iz zasede".

"Porodica Đoković je časna, ali izložena raznim neprijatnostima i podmetanjima od onog dela Srbije koji ne može da im oprosti uspeh", istakao je Dodik.

Predsednik Republike Srpske je naglasio da se iz dela koji se pojavio na društvenim mrežama, a koji je deo kratkog razgovora sa novinarom Papićem, pred sam početak snimanja emisije, jasno vidi da govori o pojedinim članovima tima koji nisu bili na visini zadatka, ni u pripremi ni u toku turnira "Srpska open".

"Izvinjavam se ako je spekulativni prikaz na mrežama povredio članove porodice Đoković. Mene jeste. Hvala RTS-u za moju neprospavanu noć. Ne mogu da verujem da su to uradili na ovako gnusan način. Kao iskreni poštovalac Novaka Đokovića i kao tenisera i kao čoveka, želim svu sreću njemu i njegovoj porodici. Srđanu i Đorđu uspeh u svemu", poručio je Dodik.

On je dodao da njegov odnos prema voditelju emisije Gorislavu Papiću ostaje pun poštovanja i uvažavanja.

"Žao mi je što sam ovim povodom doživeo razočarenje u RTS. Nastaviću da poštujem i uvažavam uspeh neponovljivog Novaka Đokovića i da kao i do sada poštujem i cenim njegovu porodicu. Završićemo sve dogovore u vezi sa turnirom 'Srpska open'. Drago mi je što sam upoznao menadžerske i rukovodeće sposobnosti Đorđa Đokovića i ostajem veoma zahvalan na činjenici da je turnir ove godine održan u Banjaluci", rekao je Dodik, navodeći da njegov odnos prema porodici Đoković neće moći da ugroze nikakva podmetanja i medijski neprofesionalizam.

"RTS je izgubila nekoga ko je, nažalost, mislio da ima nade za profesionalizam u medijima", zaključio je predsednik Republike Srpske.

RTS: Istražićemo kriminalni čin

Javni servis Srbije pozvao je Odeljenje za visokotehnološki kriminal i Bezbednosno-informativnu agenciju (BIA) da utvrde kako je snimak dela neformalnog razgovora pred početak emisije "Oko" dospeo u javnost.

"Grubim tehničkim propustom iz sistema Radio-televizije Srbije ilegalno je izašao snimak dela neformalnog razgovora pred početak emisije: 'Oko', 25. aprila. RTS je pozvao Odeljenje za visokotehnološki kriminal MUP-a Republike Srbije i Bezbednosno-informativnu agenciju kako bi utvrdili na koji način je fragment neformalnog razgovora dospeo u javnost", navodi se u saopštenju RTS-a.

Dodaje se da je signal u celini bio pušten i na Radio televiziji Republike Srpske zbog čega se u RTS-u nadaju i reakciji MUP-a Republike Srpske.

"Radio televizija Srbije će sprovesti i internu istragu o ovom kriminalnom činu i o tome će da obavesti javnost", navodi se u saopštenju RTS-a.

Sporni snimak je prvi objavio narodni poslanik u Skupštini Republike Srpske Nebojša Vukanović.