Srbija i Balkan

Varhelji: Zapadni Balkan je deo evropske porodice

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Oliver Varhelji kaže da bi trebalo formirati zajedničko regionalno tržište kako bi se iskoristile sve prednosti podrške Evropske unije
Varhelji: Zapadni Balkan je deo evropske porodicewww.globallookpress.com © Janine Schmitz

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Oliver Varhelji poručio je da je Zapadni Balkan deo evropske porodice.

"Evropska unija razgovara sa ministrima spoljnih poslova zemalja o glavnim izazovima sa kojima se suočava region", napisao je Varhelji na Tviteru. 

Varhelji je na sastanku ministara spoljnih poslova, koji je održan u okviru Berlinskog procesa, istakao da je energetska bezbednost prioritet na dnevnom redu i da bi trebalo, u najkraćem roku, formirati zajedničko regionalno tržište kako bi se u potpunosti iskoristile sve prednosti podrške Evropske unije.

Prema njegovim rečima, Berlinski proces je značajan deo agende Evropske unije za proširenje.

Povodom odluke o ukidanju bezviznog režima za Tunis i Burundi, zemalja iz kojih je poslednjih meseci stizao veliki broj ilegalnih migranata na Balkan, Varhelji je izjavio da je Srbija preduzela važan korak kako bi se uskladila sa EU listom trećih zemalja za koje je potrebna viza.

image