Srbija i Balkan

Danas sednica SB UN o KiM, Đurić: Srbija pruža ruku, a za to biva kažnjena

Kurtijevo nepoštovanje sporazuma i gaženje kolektivnih prava Srba nagrađeno je prihvatanjem i pozdravljanjem rezultata lažnih, prevarenih izbora na severu KiM i podrškom pojedinih evropskih zemalja za članstvo u Savetu Evrope, navodi ambasador Srbije u SAD
Danas sednica SB UN o KiM, Đurić: Srbija pruža ruku, a za to biva kažnjenaGetty © Photo by Michael M. Santiago/Getty Images

Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, danas, drugog dana posete SAD, učestvovaće na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, na kojoj će biti razmatrani novi šestomesečni izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Misije UN na Kosovu i Metohiji (UNMIK).

Dačić će se nakon sednice sastati sa Vasilijem Nebenzijom, stalnim predstavnikom Ruske Federacije u UN.

Rusija je 1. aprila preuzela predsedavanje Savetu bezbednosti UN na mesec dana.

Nije preterana ocena generalnog sekretara UN Antonija Gutereša, u šestomesečnom izveštaju o radu UNMIK-a, da su tenzije u prethodnom periodu dovele odnose Beograda i Prištine do "najzabrinjavajućeg nazadovanja od početka procesa 2011. godine", rekao je ambasador Srbije u SAD Marko Đurić za Tanjug.

"Srbija kontinuirano pruža ruku i pristupa razgovoru u dobroj veri, sa željom da se odnosi normalizuju", kaže Đurić i dodaje da ono što se Srbija dogovori, ona to poštuje i sprovodi ali "na žalost biva kažnjena ponižavanjem, pritiscima, nepoštovanjem dogovora i stvaranjem jedne nove realnosti na terenu".

On podseća da smo prethodnih dana mogli da čujemo jasne poruke predsednika Srbije Aleksandra Vučića i državnog rukovodstva da takva politika više neće biti tolerisana.

"Kao što je važna poruka da Aljbin Kurti i njegov režim ne smeju da budu nagrađivani za jednostrano delovanje na terenu, konstantno kršenje sporazuma i pristupanje ovom dijalogu u lošoj veri i sa namerom da se nanese šteta drugoj strani", kaže Đurić.

Dodaje da je ispravna ocena predsednika Vučića da Beograd i Priština ne vode pravi dijalog.

"I ovde, i u Vašingtonu, i drugim prestonicama se čuje snažan glas Srbije da mi želimo dobar, uređeni i civilizovani dijalog i sjajan odnos sa svim partnerima", navodi Đurić.

Na pitanje da li je navođenje formiranja ZSO kao obaveze Prištine i u Guterešovom, ali i u izveštaju EU o napretku Srbije, Đurić odgovara da je "davno prošlo vreme za signale i da je davno došlo vreme za konkretne rezultate i akcije".

Objašnjava da je jedino na šta Srbi na KiM posle rezultata izbora mogu da pristanu jesu konkretna dela i iza njih, kako kaže stoji čitava Srbija i državni vrh.

Đurić, kako navodi, nije optimista da će Priština ubrzati formiranje ZSO jer "na Kurtijevo nepoštovanje sporazuma i gaženje kolektivnih prava Srba, kao i jednostrano menjanje situacije na terenu, on nije kažnjen nego nagrađen prihvatanjem i pozdravljanjem rezultata lažnih, prevarenih izbora na severu KiM i podržanih od strane pojedinih evropskih zemalja na putu za Savet Evrope".

On je istakao da se time šalje veoma loša poruka Prištini da biva nagrađena za loše ponašanje i smatra da je od izuzetnog značaja za očuvanje puta dijaloga i stabilnosti na terenu da se takva politika što je moguće pre promeni, kaže Đurić.

Dodaje da će Srbija raditi na tome da pošalje jasnu poruku da je reciprocitet osnova politike Srbije u odnosu sa zemljama međunarodne zajednice.

Đurić objašnjava da je Srbija u prethodnih 10 godina stvorila zdravu osnovu za svoj međunarodni položaj i da je državno rukovodstvo vodilo izbalansiranu politiku, pa će, kako je naveo, u tom smislu nova strategija spoljne politike biti vrlo precizno definisana.

Na očekivanje šefa srpske diplomatije Ivice Dačića da će se u predstojećem periodu realizovati poseta državnog sekretara SAD Entonija Blinkena Srbiji, Đurić kaže da Srbija koristi svaku priliku u interakciji sa američkim zvaničnicima da pozove na jačanje dijaloga na visokom nivou i da su posete američkih zvaničnika uvek dobrodošle.

image