Srbija i Balkan

Plenković: Odluka o obuci ukrajinskih vojnika već doneta, Milanović da objasni zašto je protiv

Sukob hrvatskog premijera i predsednika ušao je u novu rundu, ovoga puta zbog obuke ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj
Plenković: Odluka o obuci ukrajinskih vojnika već doneta, Milanović da objasni zašto je protivwww.globallookpress.com © © IMAGO/Bernd Elmenthaler

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas u Briselu da je odluka o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj doneta, a da će predsednik Zoran Milanović, kako kaže, morati da objasni zašto je protiv.

"Odluka je doneta. Budžet misije je oko 100 miliona evra. Reč je o obuci, treningu, ne znači da će doći 100.000 vojnika pa onda ići u Ukrajinu. Tu nema ništa posebno. Hrvatska može ponuditi neka svoja specifična znanja u tome. To su ciljani doprinosi široj misiji", rekao je Plenković na kraju drugog dana samita EU u Briselu.

Milanović se ranije žestoko usprotivio ovoj odluci, poručivši da dok je on vrhovni komandant, ukrajinski vojnici se neće obučavati u Hrvatskoj i da bi to značilo dovođenje rata u Hrvatsku.

Na pitanje o finansijskoj pomoći Ukrajini iz Hrvatske, Plenković kaže da je ideja da se prikupi novac iz više izvora, organizacija, država i da se omogući Ukrajini likvidnost koja joj nedostaje.

"Deo sredstava povući će se iz EU fondova", rekao je Plenković, prenosi je Tanjug.

Glavne teme samita EU u Briselu bile su energetika i Ukrajina, a Plenković je izrazio nadu da cene gasa "neće odleteti u nebo".

"Smanjenje cena gasa, sigurna snabdevenost i smanjena potražnja - to su glavni ciljevi. Zahvaljujući mehanizmu koji smo sad napravili, doći ćemo do toga da cene gasa ne odlete u nebo. Zajedničkom platformom će se nabavljati gas. Dugoročni cilj je tranzicija na obnovljive energije".

Što se Ukrajine tiče, dodao je, tu nema rasprave, jer svi otprilike misle isto.

"Hrvatska nije neutralna, nego je članica EU i NATO-a i zauzela je stav solidarnosti s Ukrajinom. Objasnili smo politiku, nema iznenađenja", poručio je Plenković.

image