Srbija i Balkan

Stipendija za Irmak: Republika Srpska pomaže devojčici koja je spasena nakon zemljotresa u Turskoj

Članovi tima odrekli su se dela dnevnica u korist spasene devojčice
Stipendija za Irmak: Republika Srpska pomaže devojčici koja je spasena nakon zemljotresa u Turskojwww.globallookpress.com © Boris Roessler/dpa

Devojčica Irmak Bajrak (12), koju je tim iz Republike Srpske spasao iz ruševina razornog zemljotresa u Turskoj, je dobro i uskoro će posetiti Srpsku koja će joj obezbediti stipendiju za njeno kompletno školovanje, rekao je za banjalučki "Glas Srpske" vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović.

Novitović je u Turskoj primio zahvalnicu od predsednika te zemlje Redžepa Tajipa Erdogana za sve zasluge koje je tim iz Srpske uložio da bi pomogao turskom narodu nakon razornog zemljotresa.

Tokom boravka u Turskoj, Novitović se raspitao kako je Irmak, nad kojom je starateljstvo preuzeo njen ujak, i pokušao je da sa njom stupi u kontakt.

"Uspostavili smo kontakt sa njenim ujakom. On je preuzeo brigu i staranje o dvanaestogodišnjoj devojčici. Ona je dobro. Uz pomoć turskih kolega koristim ovo vreme u Turskoj da stupim u kontakt i razgovaram sa njom putem telefona. Nadam se da ću i uspeti u tome u toku dana", naveo je Novitović.

Želja Republičke uprave civilne zaštite, navodi Novitović, je da Irmak uskoro poseti Srpsku i da njen domaćin tom prilikom bude predsednik Republike Milorad Dodik.

"Pregovaramo i o tome šta možemo da učinimo da obezbedimo sredstva za njeno kompletno školovanje. Sve te stvari i komunikacija otežano idu, zbog cele situacije u Turskoj, posebno u regionu koji je pogodio razoran zemljotres. Ne znam kompletnu situaciju u vezi sa njenom porodicom, odnosno ko je sve od članova stradao u razornom zemljotresu tog kobnog februara", naveo je Novitović.

Podsetio je da su se članovi tima, kako su i najavili, već odrekli dela dnevnica u korist spasene devojčice, koji bi uskoro trebalo da bude uplaćen na račun njenih najbližih.

image