Srbija i Balkan

Dačić: Zahvalnost grčkoj braći iz Sirize na podršci Srbiji

U izjavi Jorgosa Katrugalosa podvlači se da Grčka uvek mora da promoviše mir i stabilnost na Balkanu
Dačić: Zahvalnost grčkoj braći iz Sirize na podršci Srbiji© Танјуг/Јадранка Илић

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić zahvalio se danas grčkoj opoziciji za nedvosmislenu javnu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

"Želim da izrazim svoju najdublju zahvalnost našoj grčkoj braći i prijateljima iz Sirize, Aleksisu Ciprasu i Jorgosu Katrugalosu, za njihovu nedvosmislenu javnu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije", napisao je Dačić na Tviteru.

Opoziciona Siriza osudila je stav grčke vlade prilikom glasanja oko prijema takozvanog Kosova u Savet Evrope, podvukavši da se uzdržanom pozicijom Atine, bez objašnjenja i konsultacije, sa političkim snagama u zemlji, bez objašnjenja, menja čvrsti grčki stav po pitanju KiM, prenela je "Politika".

U izjavi Jorgosa Katrugalosa, šefa diplomatije u nekadašnjoj Ciprasovoj vladi koji govori u ime Sirize, podvlači se da Grčka uvek mora da promoviše mir i stabilnost na Balkanu podržavajući obostrano prihvatljive korake i rešenja, te da uzdržani stav prilikom glasanja o prijemu tzv. Kosova u Savetu Evrope ne doprinosi tom cilju.

Za prijem "Kosova" u Savet Evrope glasali su predstavnici 33 zemlje, a sedam je bilo protiv. Srbija, Azerbejdžan, Gruzija, Rumunija, Kipar, Španija i Mađarska rekle su ne.

Grčka, Slovačka, Moldavija, Ukrajina i BiH bile su uzdržane. Jermenija nije glasala. Zeleno svetlo tzv. Kosovo, iz regiona, je dobilo od Crne Gore, Slovenije, Severne Makedonije, Hrvatske i Albanije.

image