Srbija i Balkan

Dodik: BiH treba da pristupi "Otvorenom Balkanu", Evropa više nema lidera

Predsednik Republike Srpske je istakao da Brisel olako finansira Ukrajinu, a redukuje pomoć i podršku Balkanu, zbog čega je potrebno oživljavati i intenzivirati regionalne inicijative
Dodik: BiH treba da pristupi "Otvorenom Balkanu", Evropa više nema lidera© TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bg

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da Bosna i Hercegovina treba da pristupi inicijativi "Otvoreni Balkan" i da se na primeru zemalja koje su već u toj inicijativi može videti korist, podsetivši da je tu ideju podržao još dok je bio član Predsedništva BiH, prenosi RTRS.

"Balkan je već dugo 'zatvoren', pa ga zato treba otvoriti", rekao je Dodik na otvaranju Jahorina ekonomskog foruma pod nazivom "Regionalne integracije i BiH - Berlinski proces ili Otvoreni Balkan".

On je istakao da poslovna zajednica i u Republici Srpskoj i u FBiH smatra da je potrebno da BiH postane deo ove inicijative.

"Tako su reagovali i poslovni ljudi iz FBiH i sve institucije u Republici Srpskoj. Političke odluke o tome zašto to ne može, mogu samo da naslutim", kazao je Dodik.

Predsednik Republike Srpske je ocenio da je dobro što se o "Otvorenom Balkanu" priča na forumu na Jahorini jer, kako kaže, u Sarajevu to nije moguće.

Dodik je poručio da Srbi neće prihvatiti da trpe bilo kakve međunarodne pritiske i da će zajedno sa svojim legalno izabranim političkim predstavnicima kreirati svoj put u budućnost, shodno interesima i potrebama srpskog naroda.

On je istakao da ga je srpski narod izabrao da ispunjava njegove želje i brani njegove interese i potrebe, a ne želje zapadnih protekcionista i poručio da "srpski svet" nije svet sukoba, nego saradnje i međusobnog uvažavanja i poverenja.

Predsednik Republike Srpske je rekao da je Kina od siromašne zemlje uspela da postane jedan od globalnih ekonomskih i političkih lidera i ozbiljan centar moći dok su SAD, Velika Britanija, Nemačka i EU iz dana u dan sve više u problemima i suočeni sa krizom.

"Svet je danas u neredu i nema kontura kako će izgledati u narednih pedesetak godina", smatra predsednik RS.

Dodik je istakao da Brisel olako finansira Ukrajinu, a redukuje pomoć i podršku Balkanu, zbog čega je potrebno oživljavati i intenzivirati regionalne inicijative.

image